Ηλιακό εργοστάσιο-γίγας συρρικνώνει το κόστος των φωτοβολταϊκών – SolarCity

0
2449

Λίγο μετά την εξαγορά της Silevo, μιας εταιρείας κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, η SolarCity του Ήλον Μασκ ανακοίνωσε την κατασκευή ενός «Ηλιακού Εργοστασίου-Γίγας» επιφάνειας 111 στρεμμάτων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία του ιδρυτή της Tesla προχώρησε σε αυτή την εξαγορά για δύο λόγους: πρώτον, για να εξασφαλίσει φωτοβολταϊκά πάνελ υψηλής αποδοτικότητας καθώς τα πάνελ της Silevo επιτυγχάνουν αποδοτικότητα 21% με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι μπορούν να φτάσουν στο 24%.

Δεύτερον, η SolarCity μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας στην παραγωγή σκοπεύει να ρίξει περαιτέρω το κόστος των πάνελ που εγκαθιστά σε στέγες και κατά συνέπεια τις τιμές της ηλιακής ενέργειας ώστε να την καταστήσει ελκυστικότερη επιλογή στους δυνητικούς της πελάτες.

Υψηλότερη αποδοτικότητα σημαίνει λιγότερα πάνελ ανά τετραγωνικό μέτρο στέγης για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας και χαμηλότερα κόστη εγκατάστασης. Όταν μάλιστα αυτά κατασκευάζονται μαζικά σε ένα «Εργοστάσιο-Γίγας» τότε τα κόστη της ηλιακής ενέργειας μειώνονται περαιτέρω.

Το ηλιακό υπερεργοστάσιο του Μπάφαλο θα ξεκινήσει την παραγωγή πάνελ στα μέσα του 2016 και θα φτάσει το ένα Γιγαβάτ παραγωγικής δυναμικότητας το 2017.

Βάσει σχεδιασμού η μονάδα θα μπορεί να μεγεθύνεται κατά 5 Γιγαβάτ δυναμικότητας ετησίως.

Τιμή στόχος για τα παραγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ θα είναι τα 0,50 δολάρια ανά Βατ ώστε να ανταγωνίζονται χωρίς επιδοτήσεις τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Η SolarCity υποστηρίζει ότι το εργοστάσιό της θα δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας με πιθανότητα νέων προσλήψεων σε περίπτωση αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας.

Η παραγωγή της μονάδας θα απορροφηθεί εξολοκλήρου από τη SolarCity αφού υπολείπεται των αναγκών της εταιρείας εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών.

—Το Tesla Gigafactory στην έρημο

Υπενθυμίζεται ότι η Tesla Motors του Ήλον Μασκ κατασκευάζει ένα υπερεργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ηλεκτροκίνησης στη Νεβάδα.

Χάρη στις οικονομίες κλίμακας και τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, οι μπαταρίες του Gigafactory θα είναι κατά 30% φθηνότερες από τις υπόλοιπες συμπιέζοντας προς τα κάτω το συνολικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Το Gigafactory θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα στον πλανήτη. Η θέση του στην τελική κατάταξη εξαρτάται από την τελική επέκταση του αρχικού σχεδίου και σε πλήρη λειτουργία θα παραγάγει μόνο του περισσότερες μπαταρίες από την παγκόσμια παραγωγή του 2013.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, του οποίου η οροφή θα είναι καλυμμένη σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειάς της από φωτοβολταϊκά πάνελ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

econews

Σχόλια