Ακυβέρνητο πλοίο στον Ατλαντικό πλέει προς τις γαλλικές ακτές

0
485

Επικίνδυνη κλίση έχει πάρει το πλοίο «Modern Express» σημαίας Παναμά που από την προηγούμενη Τρίτη πλέει ακυβέρνητο στον Ατλαντικό Ωκεανό και κινείται προς τη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές καταβάλλουν μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν ένα ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο να προσκρούσει στις ακτές της χώρας στον Ατλαντικό.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει τις ακτές κοντά στο γαλλικό θέρετρο Λα Ροσέλ τα ξημερώματα της Τρίτης, εκτός κι αν τα συνεργεία διάσωσης καταφέρουν να συνδέσουν ένα σκοινί ρυμούλκησης.

Τα 22 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ελικόπτερο την περασμένη Τρίτη όταν μια άγνωστη βλάβη έφερε το πλοίο σε επικίνδυνη κλίση 40 με 50 μοιρών. Τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν σκοινί ρυμούλκησης στο πλοίο (που έχει μήκος 164 μέτρα), ενώ οι καιρικές συνθήκες διέκοψαν τις προσπάθειες χθες.

Το πλοίο μετέφερε 3.600 τόνους ξυλείας και μηχανήματα οικοδομής από την Γκαμπόν στη Γαλλία, καθώς και 300 τόνους μαζούτ.

Οι γαλλικές αρχές είπαν ότι οι πιθανότητες ρύπανσης σε περίπτωση πρόσκρουσης είναι χαμηλές, αλλά ένα ειδικό πλοίο για την περίπτωση βρίσκεται στην περιοχή. Μια ειδική ομάδα διάσωσης από την Ολλανδία κατάφερε να συνδέσει ένα σκοινί ρυμούλκησης αρχικά αλλά αυτό έσπασε λόγω της θαλασσοταραχής.

Η γαλλική εφημερίδα Sud-Ouest ανέφερε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που το πλοίο ανατραπεί πλήρως ώστε να ανακτηθεί και να απομακρυνθεί το μαζούτ.

Το 2002 το τάνκερ Prestige είχε ναυαγήσει στα ανοιχτά των ακτών της βόρειας Ισπανίας στον Ατλαντικό με συνέπεια τη διαρροή στη θάλασσα 50.000 τόνων και τη ρύπανση μιας ακτογραμμής χιλιάδων χιλιομέτρων.

econews

Σχόλια