Ο ιός Ζίκα στην Ευρώπη – Συστάσεις και στην Ελλάδα

0
2496

Μια σειρά από ταξιδιωτικές οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών -ταξιδιωτών αλλά και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την επιδημάι από τον ιό Ζίκα, ανακοινώνει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, μαζί με σύντομο ιστορικό, για κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

—Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

—Σύντομο ιστορικό

*Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

*Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.

*Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

*Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

*Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

—O Zika στην Ευρώπη

Ο Ζίκα, σχετικά άγνωστος μέχρι το 2013, είναι ένας από τους πολλούς ιούς που μεταδίδουν τα κουνούπια του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) και τα κουνούπια «Τίγρης» (Aedes albopictus) και παρότι για τον γενικό πληθυσμό δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος καθώς τα συμπτώματά του είναι σχετικά ήπια, για τις εγκύους και τα έμβρυα φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα ανησυχίας. Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη εντοπίστηκαν μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ακόμη είναι περιορισμένα σε αριθμό.

Οι ασθενείς είναι άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει σε κάποια χώρα της Νότιας ή της Κεντρικής Αμερικής και η ανησυχία για πιθανή εξάπλωση και στην Ευρώπη είναι μεγάλη δεδομένου του τεράστιου όγκου μετακινήσεων μεταξύ των δύο ηπείρων.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ταυτοποιήθηκε ένα κρούσμα Ζίκα στη Δανία, ενώ την περασμένη εβδομάδα τρεις Βρετανοί είχαν βρεθεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επίσης κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Στην πλειονότητα των ασθενών η νοσηλεία δεν κρίθηκε απαραίτητη, ενώ μεταξύ τους δεν υπάρχει καμία έγκυος.

Στη Βραζιλία θεωρείται πως έχουν νοσήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τον περασμένο Μάιο και περισσότερα από 2.000 βρέφη έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία το τελευταίο διάστημα.

Η μικροκεφαλία είναι μια νευροαναπτυξιακή πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Στις ήπιες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα πέραν του μικρού μεγέθους του κρανίου, στις σοβαρές περιπτώσεις τα βρέφη χρειάζονται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία.

Σχόλια