Ορνιθολογική εταιρεία εγκαθιστά τεράστια ανεμογεννήτρια

0
2496

Πριν από τρεισήμιση χρόνια, τον Ιούνιο του 2012, η Βασιλική Εταιρεία Προστασίας των Πουλιών της Βρετανίας (RSPB) ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει μια ανεμογεννήτρια ύψους 100 μέτρων για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της.

Αυτή η αναπάντεχη, για ορνιθολoγική εταιρεία, απόφαση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μεταξύ των οργανώσεων που αντιτίθενται στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.

Άλλωστε, οι ανεμογεννήτριες μεταξύ άλλων κατηγορούνται και ως «λαιμητόμοι» για τα πουλιά, ειδικά τα μεταναστευτικά.

Τρία χρόνια μετά τη μελέτη και την ανάπτυξη του σχεδίου, η RSPB προχωρά στην εγκατάσταση της αμφιλεγόμενης ανεμογεννήτριας.

Σύμφωνα με το Business Green, θα τεθεί σε λειτουργία εντός του Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα του οργανισμού κατά 800 τόνους καλύπτοντας το ήμιση της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας με βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων, φωτοβολταϊκές συστοιχίες και καυστήρες βιομάζας που συνδυαστικά θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% ως το 2050 το αργότερο.

Εξυπακούεται ότι κάθε εγκατάσταση μηχανικής υποδομής στην ύπαιθρο συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή, μεταξύ άλλων και στα πουλιά.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών αναπτύσσουν καινούργια σχέδια που περιορίζουν αυτό τον αντίκτυπο σε σύγκριση με τις παλαιότερες τεχνολογίες, όπως αποδεικνύουν οι βελτιώσεις που κάνει η Google σε ένα ιστορικό αιολικό πάρκο της δεκαετίας του 1980, το Άλταμοντ Πας της Καλιφόρνιας.

Το σημαντικό στην ανακοίνωση της RSPB είναι ότι μια από τις κορυφαίες ορνιθολογικές εταιρείες του κόσμου υποστηρίζει την λελογισμένη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας υπενθυμίζοντας προς όλους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να ενσκήψει για τα πουλιά, και την άγρια ζωή γενικότερα, προέρχεται από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη.

—Συνεργασία με την Ecotricity

Επίσης, η RSPB συνεργάζεται με την Ecotricityναι, τη βρετανική εταιρεία που εγκαθιστά υβριδικά αιολικά-φωτοβολταϊκά πάρκα– σε μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα.

Η βιομάζα θα προέρχεται από γρασίδι και σίκαλη, πρώτες ύλες που φυτρώνουν σε τοπικές φάρμες της περιοχής του Γουίντσεστερ της νότιας Αγγλίας, αλλά δεν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Τα υποπροϊόντα της αναερόβιας χώνευσης θα επιστρέφονται στα αγροκτήματα για να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό.

Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα θα προμηθεύει με βιοαέριο 4.000 τοπικά νοικοκυριά μειώνοντας την εξάρτηση της Βρετανίας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

econews

Σχόλια