Ο ιός Ζίκα και η μικροκεφαλία στα βρέφη: πώς μεταδίδεται, ποιους απειλεί

0
1118

Ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού και προκαλεί συγγενή μικροκεφαλία σε βρέφη.

Βρίσκεται σε έξαρση στη Βραζιλία όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν απέκλεισε την εξάπλωση του ιού σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Από τον Μάιο του 2015, όταν η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Ορισμένες χώρες έχουν συμβουλεύσει τις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και δεύτερον το κουνούπι τίγρης – ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα – υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ΠΟΥ καλεί τις γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, να συμβουλευτούν γιατρό πριν μεταβούν στις περιοχές αυτές και μετά επιστρέψουν.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.

—Τα 10 σημεία-κλειδιά για τον ιό Ζίκα

1. Φορείς του ιού Ζίκα είναι τα κουνούπια και ο άνθρωπος, όμως μεταδίδεται μόνο με τα κουνούπια

Ο Ζίκα είναι RNA ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Αηδής ο αιγυπτιακός, ευρύτερα γνωστό ως κουνούπι-τίγρης. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

2. Τα συμπτώματα του ιού Ζίκα είναι συνήθως ήπια

Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό Ζίκα δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα. Για όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, τα δύο συχνότερα είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πόνος πίσω από τα μάτια και η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια). Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει στον ιό Ζίκα συγκεκριμένα, χορηγούνται όμως φάρμακα προς ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

3. Τα έμβρυα κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό Ζίκα

Όταν προσβάλλεται μια έγκυος από τον ιό Ζίκα, το αγέννητο μωρό της διατρέχει κίνδυνο. Η μόλυνση της εγκύου από τον ιό συνδέεται με την εμφάνιση της μικροκεφαλίας στο μωρό. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν κατά πόσο ο αντίκτυπος της μόλυνσης διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η μικροκεφαλία συνδέεται με νοητική υστέρηση και καθυστερήσεις στην ομιλία, την κίνηση και την ανάπτυξη. Μέσα στο 2015, έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία περισσότερα από 3.500 νέα περιστατικά μικροκεφαλίας, τα οποία μπορούν πιθανώς να αποδοθούν στον ιό Ζίκα. Οι δείκτες μικροκεφαλίας για το 2015 ήταν 20 φορές υψηλότεροι απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

4. Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό Ζίκα

Οι προσπάθειες για παρασκευή εμβολίου ενάντια στον ιό αποτελούν σήμερα προτεραιότητα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

5. Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε αρχικά στην Αφρική

Ο ιός Ζίκα αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1947. Ο πρώτος καταγεγραμμένος φορέας ήταν ένας μακάκος που ζούσε στο δάσος Ζίκα της Ουγκάντα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια είναι φορείς του ιού και ότι ο Ζίκα μπορεί επίσης να μολύνει τα ποντίκια. Επιδημίες του ιού Ζίκα καταγράφηκαν από το 1951 έως το 1981 σε Αφρική και Ασία. Μία ακόμη επιδημία χτύπησε το 2007 την Πολυνησία. Πιο πρόσφατα, ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται από το 2014 στη Λατινική Αμερική με ταχύτατο ρυθμό.

6. Ο ιός Ζίκα έχει φτάσει στο Πουέρτο Ρίκο

Το Δεκέμβριο του 2015 καταγράφηκε στο Πουέρτο Ρίκο το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό. Οι ανησυχίες για εξάπλωση προς το Βορρά (ΗΠΑ) ολοένα και εντείνονται.

7. Όλα τα περιστατικά στις ΗΠΑ σχετίζονται με ταξίδια σε άλλες χώρες

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ θεωρούνται «εισαγόμενα». Όλοι οι ασθενείς μολύνθηκαν σε άλλη χώρα και εν συνεχεία έφεραν τον ιό στις ΗΠΑ.

8. Οι ταξιδιώτες φέρνουν μαζί τους τον ιό, όχι όμως τα κουνούπια

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απίθανο να επιβιώσει ένα μολυσμένο κουνούπι και να μεταφερθεί στη χώρα προορισμού. Υπάρχει όμως κίνδυνος ένας ταξιδιώτης που φέρνει μαζί του τον ιό να μολύνει κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν και με τον τρόπο αυτό να αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στα κουνούπια που ζουν στη χώρα προορισμού.

9. Τα εντομοαπωθητικά αποτελούν μέτρο πρόληψης ενάντια στη μόλυνση

Οι ταξιδιώτες που μεταβαίνουν σε χώρες όπου ο ιός Ζίκα είναι εξαιρετικά δραστήριος μπορούν να προστατευθούν χρησιμοποιώντας αντικουνουπικά προϊόντα και φορώντας ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια.

10. Ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών θα συμβάλει στην πρόληψη των μολύνσεων

Μέτρα για την αναστολή της αναπαραγωγής των κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για την αναχαίτιση της επιδημίας στη Λατινική Αμερική και την πρόληψη της εξάπλωσης σε άλλες χώρες.

econews με πληροφορίες από everydayhealth.com.

Σχόλια