«Ορφανός» εξωπλανήτης βρήκε τη μάνα του στο πλατύτερο ηλιακό σύστημα του Σύμπαντος

0
306

Οι κυνηγοί εξωπλανητών έχουν εντοπίσει περίπου 45 «ορφανούς» εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που έχουν για διάφορους λόγους εγκαταλείψει το ηλιακό τους σύστημα και περιπλανιούνται σε άλλες περιοχές του διαστήματος.

Ένας τέτοιος ήταν και ο 2MASS J2126-8140, ένας μεγάλος εξωπλανήτης με μάζα 12 ως 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία που βρίσκεται σε απόσταση 105 ετών φωτός από τη Γη.

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι αυτός ο εξωπλανήτης δεν είναι «ορφανός», αλλά απλώς βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο.

Ειδικότερα, ο πλανήτης κινείται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό νάνο, το άστρο TYC 9486-927-1, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακρυά και έχει έτος που ισούται με 900.000 γήινα έτη. Η απόσταση χωρίζει τον πλανήτη από το άστρο του είναι 7.000 μεγαλύτερη από αυτή που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο.

Το φως του άστρου χρειάζεται ένα μήνα για να φτάσει στον μακρινό εξωπλανήτη. Συγκριτικά, το φως του Ήλιου χρειάζεται περίπου πέντε ώρες για να φτάσει στον πιο μακρινό πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα.

Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πιο διευρυμένο πλανητικό σύστημα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τα σώματα που το αποτελούν είναι ότι δεν δημιουργήθηκε όπως τα συμβατικά πλανητικά συστήματα από τον δίσκο κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) που σχηματίζεται γύρω από το μητρικό άστρο.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Σχόλια