Η αιολική ενέργεια στο μάτι του λιγνίτη (και χωρίς τα κρυφά κόστη)

0
1200

Το κόστος παραγωγής χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, ακόμη και αν δεν συνυπολογιστούν τα κρυφά κόστη του άνθρακα, δηλαδή το υγειονομικό κόστος και οι βλάβες στο περιβάλλον από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Μια νέα μελέτη της Διεθνούς Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) έλαβε υπόψη όλα τα κόστη που συνδέονται με τις διάφορες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής -συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής, της συντήρησης, των καυσίμων μεταφοράς, της απομάκρυνσης αποβλήτων-,αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο ζωής των μονάδων.

Υπολόγισαν ότι το κόστος παραγωγής μιας Κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας από ένα χερσαίο αιολικό πάρκο ανέρχεται σε περίπου 0,05 Ευρώ, τη στιγμή που η ίδια ισχύς κοστίζει μόλις 0,001 Ευρώ φθηνότερα εάν παραχθεί από μονάδες άνθρακα.

Ωστόσο, η ανάλυση δεν περιλαμβάνει το κοινωνικό κόστος από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι ελαφρώς φθηνότερη στα 0,041 Ευρώ ανά κιλοβατώρα.

«Εάν τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά κόστη είχαν αποτιμηθεί στα πραγματικά τους επίπεδα η ζυγαριά θα έγερνε ακόμα περισσότερο προς την πλευρά της αιολικής ενέργειας» δήλωσε ο αναλυτής της IRENA, Μάικλ Τέιλορ.

«Οι τεχνολογίες ΑΠΕ σήμερα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα. Ωστόσο, οι αρμόδιοι για την υλοποίηση ενεργειακών πολιτικών δεν το έχουν ακόμα αντιληφθεί. Υπάρχουν τα γνωστά συμφέροντα που διατηρούν το μύθο των “ακριβών” ΑΠΕ. Σε άλλες περιπτώσεις η κοινή γνώμη δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί για τις καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής» λέει ο Τέιλορ και προσθέτει ότι συχνά η αξιολόγηση των ΑΠΕ γίνεται με εργαλεία που ήταν έγκυρα πριν από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRENA, το σταθμισμένο κόστος της χερσαίας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 65 τοις εκατό από το 1988 ως το 2014. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από την ανάπτυξη του κλάδου που επέτρεψε τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την ωρίμανση της τεχνολογίας.

«Η μικρότερη ανάγκη αντικατάστασης εξαρτημάτων και η επιμήκυνση των χρονικών περιόδων μεταξύ προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και κατά συνέπεια το κόστος της Μεγαβατώρας» αναφέρει από την πλευρά του ο μηχανικός της Gamesa, Φερνάντο Γαρσία Αγιέρα.

econews

Σχόλια