Ο καρκίνος του εντέρου «καλπάζει» στους νέους

0
1197

Ο καρκίνος του εντέρου θα «θερίσει» τους νέους ανθρώπους με τα ποσοστά εμφάνισης στις ηλικίες 20-34 ετών να παρουσιάζουν αύξηση 90% μέχρι το 2030 και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών.

Αντιθέτως, οι καρκίνοι του εντέρου θα βαίνουν μειούμενοι στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι ενώ μειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, αντίθετα αυξάνεται στις μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.

Και παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μπορεί να είναι ανησυχητικά, εντούτοις οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Από τις περιπτώσεις που διαγνώστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης JAMA, μόνο το 1% από αυτές συνέβησαν σε άτομα κάτω των 35 και 6,8% ήταν σε άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός και λαπαροσκόπος Δρ. Γεώργιος Σάμπαλης, την τελευταία 20ετία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται, λόγω του ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, η διάγνωση γίνεται πιο έγκαιρα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η πενταετής επιβίωση να είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικό στάδιο.

Όμως, το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αφού μόνο το 40% εντοπίζεται έγκαιρα.

Ωστόσο, η μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον σημειώνει ότι η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% ενώ, του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες μέχρι το έτος 2030.

Αιτίες είναι η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια