Ο άγνωστος (και γιγάντιος) «Πλανήτης 9» στο Ηλιακό Σύστημα της Γης

0
5622

Ενδείξεις για την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα ανακάλυψαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Ο πλανήτης που είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη κινείται σε μια εξαιρετικά επιμήκη ελλειπτική τροχιά και το έτος του, δηλαδή μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, έχει διάρκεια από 10.000 ως 20.000 χρόνια.

Κινείται σε τροχιά πέρα από τον Ποσειδώνα, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια απόσταση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το ουράνιο σώμα εκτιμάται επίσης πως έχει περίπου 5.000 φορές τη μάζα του Πλούτωνα.

Είναι τόσο μεγάλος, που οι ερευνητές τον χαρακτήρισαν ως τον «πιο πραγματικό πλανήτη του ηλιακού συστήματος».

Οι ερευνητές που τον ανακάλυψαν πάσχιζαν να καταλάβουν την αιτία που 13 αντικείμενα στη Ζώνη του Κάιπερ, πέρα από τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα κινούνταν όλα μαζί σαν να τα έσερνε η βαρύτητα ενός τεράστιου αντικειμένου.

«Εάν υπάρχει, τότε θα μπορούμε να το εντοπίσουμε. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες από τα μεγάλα τηλεσκόπια» δήλωσε ο Καθηγητής Σερ Μάρτιν Ρης από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας.

Η μοντελοποίηση της κίνησης των διαστημικών αντικειμένων έδειξε ότι μόνο ένας γιγάντιος πλανήτης θα μπορούσε να προκαλέσει την περίεργη συντονισμένη κίνηση.

Οι ερευνητές Δρ Μάικ Μπράουν και Δρ Κοντσταντίν Μπατύγκιν που ανακάλυψαν τα στοιχεία δηλώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα περί ύπαρξης πλανήτη ή όχι διότι ο Πλανήτης Εννέα κυριαρχεί με τη δύναμη της βαρύτητας στα γειτονικά του αντικείμενα, ένα από τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός διαστημικού αντικειμένου ως πλανήτη.

Ο Πλούτωνας θεωρείτο ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μέχρι το 2006 όταν και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των πλανητών-νάνων και τώρα φέρει το ταπεινό όνομα «αστεροειδής 134340».

Από τα αρχαία χρόνια μόνο δύο πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί και αυτός μπορεί να είναι ο τρίτος.

Ο Δρ Ρόμπερτ Μάσσεϋ από τη Βασιλική Αστρονική Εταιρεία υποστήριξε πως θα πρόκειται για έναν παγωμένο και σκοτεινό πλανήτη.

«Είναι τόσο μακρυά που ο Ήλιος μας θα φαίνεται από εκεί σαν ένα λαμπρό αστέρι στον ουρανό».

Μέχρι στιγμής μόνο η τροχιά του πλανήτη είναι γνωστή κι αυτή σε αδρές γραμμές, όχι η ακριβής θέση του πάνω σε αυτή την ελλειπτική πορεία. Εάν ο πλανήτης βρίσκεται κοντά στο περιήλιό του, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, τότε οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να τον εντοπίσουν σε εικόνες από προηγούμενες παρατηρήσεις.

Στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν μεγάλα τηλεσκόπια, όπως τα δίδυμα δεκάμετρα τηλεσκόπια W. M. Keck Observatory και Subaru Telescope στο νησί Μαουνακέα της Χαβάης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Astronical Journal».

econews

 

Σχόλια