Μυστήριο με το άστρο KIC 8462852: σμήνος κομητών ή εξωγήινη Σφαίρα Ντάισον

0
4220

Μια αλληλουχία περίεργων σημάτων από ένα άστρο με την ονομασία KIC 8462852 προβληματίζει τους επιστήμονες.

Ορισμένοι εικάζουν ότι πρόκειται για μια κατασκευή γνωστή ως «Σφαίρα/Σμήνος Ντάισον» (Dyson Sphere/Swarm), οι οποία επηρεάζει το φως που εκπέμπει το άστρο.

Η «Σφαίρα Ντάισον» είναι μια θεωρητική κατασκευή (ή σειρά κατασκευών) που περικλείει ένα άστρο, με στόχο τη συλλογή του συνόλου ή μεγάλου μέρους της ενέργειας που αυτό εκπέμπει.

Τέτοιες γιγαντιαίες δομές θεωρείται ότι αποτελούν κριτήριο κατάταξης ενός πολιτισμού σε «υψηλή» κατηγορία της κλίμακας Καρντάσεφ, η οποία κατατάσσει τους πολιτισμούς με κριτήριο το τεχνολογικό τους επίπεδο.

Αυτές θα μπορούσαν να είναι σμήνη δορυφόρων ή ηλιακών πάνελ γύρω από το άστρο για τη συλλογή της ενέργειάς του. Το σμήνος αυτό θα μπορούσε μοιάζει με περίκλειστο κέλυφος ή διαστημόπλοιο.

Άλλες πιθανές δομές είναι τα τεχνητά διαστημικά ενδιαιτήματα ή πομποί σε μέγεθος πλανήτη που έχουν ως αποστολή την εκπομπή σημάτων σε άλλους κατοίκους του γαλαξία.

Πιο πρόσφατα ερευνητές της NASA υποστήριξαν ότι μπορεί να πρόκειται για σμήνος κομητών.

Όμως, άλλοι επιστήμονες ερευνητές απέρριψαν αυτή τη θεωρία ως «ανυπόστατη» μετά από μια επισκόπηση της ιστορίας του άστρου τα τελευταία 100 χρόνια.

«Είτε μια από τις θεωρίες μας “μπάζει” είτε κάποιος ειδικός πρέπει να παρουσιάσει μια εναλλακτική θεωρία» ανέφερε στο New Scientist ο αστρονόμος Μπράντλεϋ Σέφερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ παρακολούθησε το άστρο, που βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, για τέσσερα χρόνια ανάμεσα στο 2011 και το 2013, όταν το φως του έγινε αμυδρό με τρόπο δραματικό και πρωτοφανή.

Όταν ένας πλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο, η λάμψη του άστρου συνήθως μειώνεται σε ποσοστό γύρω στο 1%.

Όμως στην περίπτωση του KIC 8462852 το φως μειώθηκε σε ποσοστό 22 τοις εκατό, όπερ σημαίνει ότι κάτι τεράστιο περιστρέφεται γύρω του.

—Το άστρο της Τάμπι

«Δεν έχουμε δει τίποτα που να μοιάζει με αυτό το άστρο» αναφέρει η ερευνήτρια του Γέηλ Ταμπίθα Μπογιατζιάν, η πρώτη που εντόπισε τα σήματα από το KIC 8462852.

«Ήταν πραγματικά περίεργο. Νομίζαμε ότι επρόκειτο για στρεβλά δεδομένα ή κινήσεις στο τηλεσκόπιο, αλλά τίποτα από αυτά δεν συνέβαινε».

Τι προκαλεί λοιπόν αυτές τις μεταβολές στο φως;

Οι θεωρίες περί εξωγήινων πολιτισμών που συνεπάγεται η εξήγηση της «Σφαίρας Ντάισον» αντιμετωπίζονται, στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό και στη χειρότερη με θυμηδία.

Όμως τα ιστορικά δεδομένα απορρίπτουν την εξήγηση επιστημόνων της NASA περί σμήνους κομητών που περνά μπροστά από το άστρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, το KIC 8462852 ή «Άστρο της Τάμπι» χάνει τη φωτεινότητά του σταδιακά εδώ και έναν αιώνα, φαινόμενο που δεν αντιβαίνει στη θεωρία της Σφαίρας Ντάισον που μπορεί να κατασκευάζει ένας πολιτισμός για να περικλείσει το άστρο.

—Η ιστορική μελέτη του άστρου

Τον Σεπτέμβριο η Μπογιατζιάν και η ομάδα της από το Γέηλ κατέληξαν στην εξήγηση του μεγάλου σμήνους κομητών.

Ένα μήνα μετά, ο Τζέισον Ράιτ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια πρότεινε την ερμηνεία των γιγαντιαίων εξωγήινων δομών.

Πρόσφατα, ο Μπράντλεϋ Σέφερ κατέφυγε σε ψηφιακά σαρωμένες φωτογραφικές πλάκες του ουράνιου θόλου που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τη διαχρονική εκπομπή φωτός από το άστρο.

Η κατανομή των δεδομένων σε πενταετή διαστήματα έδειξε ότι η λάμψη του άστρου έχει μειωθεί κατά περίπου 20% μεταξύ του 1890 και του 1989.

Η θεωρία του σμήνους κομητών θα προϋπέθετε 648.000 κομήτες πλάτους 200 χιλιομέτρων έκαστος για την εξήγηση του φαινομένου.

Ωστόσο, ο ερευνητής δεν υιοθετεί αβασάνιστα την άποψη περί εξωγήινου πολιτισμού με γιγαντιαίες κατασκευές, καθώς ούτε αυτή συνάδει με τις παρατηρήσεις του. Εκτιμά δε πως ακόμα και ένας ιδιαίτερα προηγμένος πολιτισμός θα χρειαζόταν παραπάνω από έναν αιώνα για να κατασκευάσει κάτι που θα κάλυπτε «έστω» το 1/5 του άστρου.

Επιπλέον, ένα τέτοιο αντικείμενο (ή περισσότερα) θα εξέπεμπε φως που απορροφάται από το άστρο ως θερμότητα, αλλά το υπέρυθρο σήμα από το άστρο φαίνεται φυσιολογικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπογραμμίζει ότι πολλές «φυσικές» εξηγήσεις δείχνουν να μη στέκουν, περιλαμβανομένων κομητών- και αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι το άστρο «φέρεται» περίεργα, και πίσω από αυτό υπάρχει κάποια εξήγηση.

Σχόλια