Μαύρη τρύπα φωτίζει και «κατασπαράζει» τον πιο λαμπρό γαλαξία στο Σύμπαν

0
1007

Ο λαμπρότερος γαλαξίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν είναι ο W2246-0526 που βρίσκεται σε απόσταση 12,4 δισ. ετών φωτός από τη Γη.

Στο κέντρο του γαλαξία που εντόπισε το 2015 το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) της NASA το 2015 βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην οποία οφείλεται η λάμψη του. Την ίδια ώρα όμως αυτή η μελανή οπή τον διαλύει.

Νέες παρατηρήσεις από τη συστοιχία τηλεσκοπίων Large Millimeter/submillimeter Array στην έρημο Ατακάμα της Χιλής δείχνουν ότι ο γαλαξίας W2246-0526 εμφανίζει χαρακτηριστικά κβάζαρ.

Ως κβάζαρ στην Αστρονομία εννοείται κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή (σαν αστέρας), παρά ως εκτεταμένο σώμα (όπως οι γαλαξίες). Από εκεί προέρχεται και η ονομασία των κβάζαρ, αφού quasi-stellar σημαίνει «παρόμοιος με αστέρα». Μάλιστα μία αρχική απόδοση του όρου στα ελληνικά, όταν πρωτοανακαλύφθηκαν περί το 1960, ήταν ημιαστέρας.

Ορισμένες φορές με τον όρο κβάζαρ περιγράφεται μια κατάσταση κατά την οποία γιγάντιες μαύρες τρύπες βρίσκονται στο κέντρο γαλαξιών. Οταν μεγάλες ποσότητες ύλης συγκεντρώνονται γύρω από μια μελανή οπή και την τροφοδοτούν εκλύονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας που γίνεται ορατή από τα ανθρώπινα όργανα εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά.

Έτσι, ο γαλαξίας που φιλοξενεί αυτή τη μαύρη τρύπα ανήκει στην μικρή ομάδα των κβάζαρ γνωστών ως «Καυτοί, Επισκιασμένοι από τη Σκόνη Γαλαξίες» (Hot, Dust-Obscured Galaxies, ή Hot DOGs) και φαίνεται εξαιρετικά φωτεινός. Ο συγκεκριμένος φαίνεται εκατοντάδες φορές λαμπρότερος από άλλους γαλαξίες, ακόμη κι αν σε αυτούς λάμπουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα.

Ειδικότερα, η λάμψη του είναι αντίστοιχη με εκείνη 350 δισεκατομμυρίων άστρων σαν τον Ήλιο.

Σε κάποια φάση όμως η λάμψη θα ατονίσει και εντέλει θα εκλείψει όταν μέρος της ύλης του W2246-0526 θα απορροφηθεί από την μελανή οπή και το υπόλοιπο θα διαχυθεί σε διάφορες κατευθύνσεις.

H μελέτη που συνέγραψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιέγκο Πορτάλες του Σαντιάγο της Χιλής με επικεφαλής τον Δρ Τάνιο Ντιάζ-Σάντος δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters».

econews

Σχόλια