Ο λαμπρότερος υπερκαινοφανής αστέρας στο Σύμπαν εντυπωσιάζει τους επιστήμονες

0
2784

Σε απόσταση 3,8 δισ. ετών φωτός από τη Γη τα δίδυμα τηλεσκόπια στο Τσέρο Τολόλο της Χιλής παρατήρησαν τον Ιούνιο του 2015 τον πιο λαμπρό υπερκαινοφανή αστέρα (supernova) που έχει εντοπιστεί ποτέ στο Σύμπαν.

Ο όρος «υπερκαινοφανείς αστέρες» ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητα ατονίζει μέχρι σημείο αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.

Το σούπερνοβα ASASSN-15lh μελέτησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Σούμπο Ντονγκ του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Κάβλι».

Πρόκειται για τον λαμπρότερο υπερκαινοφανή αστέρα στο Σύμπαν αφού σύμφωνα με τους ερευνητές η λαμπρότητα του είναι 570 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου ή 20 δισ. φορές πιο λαμπρό από όλα τα άστρα του Γαλαξία (Milky Way) μας μαζί  τα οποία αριθμούνται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια.

Η έκρηξη του ASASSN-15lh απελευθέρωσε 200 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώνουν συνήθως οι εκρήξεις σουπερνόβα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι απελευθέρωσε χημικά στοιχεία διαφορετικά από τις 200 εκρήξεις σούπερνοβα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Πιθανότατα, η έκρηξη προήλθε από την αυτοκαταστροφή γιγάντιων άστρων με μάζα πολλαπλάσια από εκείνη των μεγαλύτερων άστρων που γνωρίζουμε στο Σύμπαν σήμερα.

Σχόλια