Ο βασιλιάς των κροκοδείλων ήταν ο Μαχιμόσαυρος (M.Rex)

0
161

Απολιθώματα ενός τρομακτικού θαλάσσιου πλάσματος που μοιάζει με κροκόδειλο ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι σε μια περιοχή της ερήμου Σαχάρα στην Τυνησία.

Το πλάσμα ονομάστηκε Machimosaurus Rex και έζησε πριν από 130 εκατομμύρια χρόνια. Είχε μήκος που ξεπερνούσε τα δέκα μέτρα, βάρος πάνω από τρεις τόνους και ένα πολύ μεγάλο ρύγχος.

Την ανακάλυψη του M.Rex -που χαρακτηρίστηκε ως βασιλιάς των κροκόδειλων κατ΄αντιστοιχία με τον Τυραννόσαυρο (T.Rex) στους δεινόσαυρους- έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο μιας αποστολής του National Geographic.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο M.rex είχε πανίσχυρα σαγόνια που του επέτρεπαν να εξοντώνει ακόμα και δυσκολοκατάβλητα θηράματα όπως θαλάσσιες χελώνες και οστρακόδερμα.

«Ο Μαχιμόσαυρος βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας μιας αχανούς λιμνοθάλασσα που εκτεινόταν ανάμεσα στη Σαχάρας και τον ωκεανό της Τηθύος που κάποτε χώριζε την Ευρώπη από την Αφρική» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ερευνητική ομάδα.

Εκτιμάται ότι το είδος εξέλειψε κατά τη διάρκεια μιας μαζικής εξαφάνισης ειδών μεταξύ της Ιουρασικής και της Κρητιδικής Περιόδου πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cretaceous Research.

 

Σχόλια