Το μεγαλύτερο φαράγγι της Γης θαμμένο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

0
1676

Το μεγαλύτερο φαράγγι του πλανήτη μας κρύβεται κάτω από τα παγοκαλύμματα της Ανταρκτικής σύμφωνα με νέα ανακάλυψη βρετανών επιστημόνων.

Παρότι σε βάθος το παγωμένο φαράγγι στη Γη της Πριγκίπισσας Ελισσάβετ μπορεί να συγκριθεί με το Γκραντ Κάνυον της Αριζόνα στις ΗΠΑ το μήκος του απείρως μεγαλύτερο ξεπερνώντας τα 1.000 χιλιόμετρα έναντι 446 χιλιομέτρων του δεύτερου.

Η ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ βασίστηκε σε δορυφορικές παρατηρήσεις που ανέδειξαν ένα άγνωστο μέχρι πρότινος σύστημα φαραγγιών μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων και βάθους ενός χιλιομέτρου θαμμένου κάτω από πάγους πάχους αρκετών χιλιομέτρων.

Παρότι η ανακάλυψη πρέπει να επιβεβαιωθεί με τη διενέργεια επιτόπιων μετρήσεων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαράγγι κάτω από το παγοκάλυμμα είναι τόσο αρχαίο που «σμιλεύτηκε» από νερό πολύ πριν τη διαμόρφωση του παγοκαλύμματος.
Αυτή τη στιγμή διενεργούνται εναέριες έρευνες με την εκπομπή ραδιοκυμάτων για τη μέτρηση του θαμμένου συστήματος.
«Γνωρίζουμε από άλλες περιοχές της Ανταρκτικής ότι το σχήμα της επιφάνειας του επιφανειακού πάγου προφανώς εξαρτάται από το σχήμα του τοπίου από κάτω, γιατί ο πάγος ρέει πάνω από το τοπίο», εξήγησε στο BBC ο Δρ Στιούαρτ Τζέιμισον, από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ.
«Όταν βλέπουμε δορυφορικές εικόνες από τη Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, φαίνεται να υπάρχουν κάποια γραμμικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πάγου που θυμίζουν φαράγγι» πρόσθεσε ο ίδιος.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το δίκτυο φαραγγιών συνδέεται επίσης με μία άγνωστη μέχρι σήμερα λίμνη κάτω από τον πάγο. Εάν αυτό αληθεύει, η λίμνη αυτή θα μπορούσε να καταλαμβάνει έκταση 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
econews

Σχόλια