Διαχείριση απορριμμάτων: κυβερνητική κωλοτούμπα για τα έργα ΣΔΙΤ

0
3949

Το κόστος της επένδυσης, η διάρκεια της απόσβεσης, η εγγυημένη ποσότητα των αποβλήτων και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι τα θέματα που πρέπει να εξετάζονται όταν πρόκειται να γίνουν έργα μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας σε συνέδριο για τα απορρίμματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξεταστεί ο σχεδιασμός των έργων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Σέρρες και Ηλεία (διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και ότι δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια εκείνα που είναι ασύμβατα με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.

Λίγες μέρες μετά, ο κ. Τσιρώνης επανήλθε στο θέμα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμμονή αν στην αξιοποίηση των απορριμμάτων εμπλέκεται ο ιδιωτικός τομέας αρκεί να λαμβάνονταν υπόψη οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις και, ο σχεδιασμός της επένδυσης να εναρμονίζεται με τον ΕΣΔΑ και τον ΠΕΣΔΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι είναι εύλογο να υπάρχει εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων στις συμβάσεις παραχώρησης, αλλά τάχθηκε κατά της χρονικής διάρκεια των 28 χρόνων που προβλέπονται για τα περισσότερα έργα ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη από τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, θα δημιουργηθούν 16.000 θέσεις εργασίας και κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 2 δισ. ευρω.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος σε 2-3 χρόνια θα είναι δυνατή η υιοθέτηση ανταποδοτικών τελών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Σχόλια