Σχινιάς: κατεδαφίστηκαν τρεις αυθαίρετες ταβέρνες

0
1349

Τρεις από τις οκτώ αυθαίρετες ταβέρνες στην παραλία του Σχινιά κατεδαφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ τους επόμενους μήνες σειρά θα πάρουν και οι υπόλοιπες πέντε.

Οι οκτώ ταβέρνες έχουν ανεγερθεί παράνομα σε αναδασωτέα έκταση εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα και έχουν τελεσίδικα κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999, αλλά έπρεπε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση.

Το καλοκαίρι του 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Γιάννη Μανιάτη είχε ρυθμίσει το καθεστώς λειτουργίας των ταβερνών με τον νόμο 4280/14 παρατείνοντας την άδειά τους για έξι μήνες για να ακολουθήσει νέα παράταση από τον Δήμο Μαραθώνα μέχρι το τέλος του 2015.

Κατόπιν πιέσεων από τις κοινοτικές αρχές και του ορατού κινδύνου για μια ακόμα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιβολή προστίμων, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να τηρήσουν -επιτέλους- το νόμο και να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα κτίσματα.

Πάντως η αρχή έγινε με τις ταβέρνες Γρι-γρι, Διόνυσος και Γλαράκι, οι οποίες δεν λειτουργούσαν.

Με τις υπόλοιπες αναμένεται να υπάρξουν οι γνωστές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιδιοκτήτης μιας από τις πέντε προχώρησε στην ανέγερση καινούργιας αυθαίρετης κατασκευής τις ημέρες της κατεδάφισης των τριών ανενεργών.

Την κατεδάφιση και την απομάκρυνση των οικοδομικών αποβλήτων απο την περιοχή χρηματοδότησαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πράσινο Ταμείο.

«Δεν έχουμε εμπάθεια με τους ταβερνιάρηδες. Θέλουμε απλά να εφαρμοστεί ο νόμος και το βούλευμα του ΣτΕ», λέει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Σχινιά – Μαραθώνα Χάρης Καμπεζίδης. «Η κατεδάφιση των ταβερνών είναι βασικό θέμα στο “φάκελο” που έχει ανοίξει εναντίον της χώρας μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι μία από τις πέντε ταβέρνες που έχουν απομείνει προχώρησε τις ημέρες της κατεδάφισης… στην ανέγερση νέας αυθαίρετης κατασκευής.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κατοικίες ούτε τα κτίσματα ανήκουν στους διαχειριστές τους, αλλά ανήκουν στον ανενεργό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ελλήνων Δικαστών-Εισαγγελέων.

«Λόγω των ταβερνών, από την άνοιξη και μετά η περιοχή της παραλίας και ένα μέρος του δάσους μετατρέπονται σε ένα τεράστιο πάρκινγκ, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτές με το αυτοκίνητο. Ετσι γεμίζει η περιοχή με σκουπίδια, καταστρέφονται οι υπέροχες αμμοθίνες, το δάσος δεν μπορεί να αναγεννηθεί και οδηγείται σε αργό θάνατο» αναφέρει η ΕΛ.ΕΤ.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε, το Τμήμα Επιθεωρητών Δόμησης και Κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να οργανώσει την κατεδάφιση ζητώντας σε πρώτη φάση την σφράγιση και την μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους από τον Δήμο Μαραθώνα.

Ζήτησε επίσης από την Κτηματική Υπηρεσία να αφαιρέσει τις 210 ομπρέλες που έχουν πακτωθεί παράνομα στην παραλία και από το δασαρχείο να συμπληρώσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, καταγράφοντας τις νέες παρανομίες των ταβερνών.

econews

Σχόλια