Άνθρακας το νερό στον πλανήτη Άρη;

0
601
—Εναλλακτικό σενάριο
Δύο γάλλοι επιστήμονες, οι Σεντρίκ Πιλορζέ και Φρανσουά Φορζέ από τα Πανεπιστήμια Παρί Σιντ και «Πιερ και Μαρί Κιουρί» αντίστοιχα με μια δημοσίευση στο περιοδικό γεωπιστημών «Nature Geoscience» παρουσίασαν μια εναλλακτική θεωρία.

Σύμφωνα με τη δική τους θεωρία, που προς το παρόν παραμένει αναπόδεικτη, τμήματα ξηρού πάγου που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από την επιφάνεια του Άρη, καθώς ξεπαγώνουν στο τέλος του χειμώνα, μετατρέπονται -μέσω της διαδικασίας της εξάχνωσης- σε αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στο επιφανειακό στρώμα που το καλύπτει, προκαλώντας έτσι κατολισθήσεις άμμου, οι οποίες δημιουργούν τα ρυάκια στις πλαγιές των λόφων.

Η θεωρία δεν είναι καινούργια, αλλά οι Γάλλοι την υποστηρίζουν με νέα επιχειρήματα με βάση υπολογιστικά μοντέλα. Όπως εκτιμούν, τα περισσότερα ρυάκια – αλλά όχι κατ” ανάγκη όλα- μπορούν να δημιουργηθούν μέσω μιας γεωλογικής διαδικασίας που δεν απαιτεί την παρουσία νερού σε υγρή μορφή.

«Οι διαδικασίες του ξηρού πάγου φαίνεται πως έχουν παίξει σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη της αρειανής επιφάνειας από ό,τι προηγουμένως πιστεύαμε. Συνεπώς ο ρόλος του υγρού νερού στη δημιουργία ρυακιών πρέπει να αναθεωρηθεί, εγείροντας έτσι το ερώτημα κατά πόσο αυτό ήταν σημαντικό στο πρόσφατο παρελθόν του “Αρη», ανέφεραν οι γάλλοι γεωεπιστήμονες.

Ο επιστήμονας Κόλιν Ντάντας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η γαλλική θεωρία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά το πιο πιθανό είναι πως στον Άρη εξελίσσονται παράλληλα πολλές γεωλογικές διαδικασίες. «Θα ήταν απρόσμενο, αν μια μόνο διαδικασία προκαλούσε τη δημιουργία των ρυακιών», τόνισε.

econews

Σχόλια