Επιστήμη: το Top 10 του 2015 από το περιοδικό Science

0
1569

Το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Science δημοσίευσε τις δέκα σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2015, όπως κάνει κάθε χρόνο.

Στην κορυφή της λίστας συναντάμε την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9, η οποία, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν ανακαλύφθηκε το 2015 -αυτό έγινε προ τριετίας- οι επιστήμονες φέτος κατάφεραν να αναδείξουν τις εντυπωσιακές δυνατότητες που ανοίγει για παρεμβάσεις στο DNA με τρόπο ακριβέστερο από κάθε άλλη προηγούμενη τεχνική.

Για παράδειγμα κατάφεραν να υποκαταστήσουν το γονιδίωμα ενός σύγχρονου ελέφαντα με αυτό ενός αρχαίου μαμούθ και έδειξαν ότι τα νέα γονίδια του μαμούθ λειτούργησαν φυσιολογικά.

Η εν λόγω μέθοδος έχει ήδη προκαλέσει και ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα, καθώς φέτος τον Απρίλιο κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Γιουνγιού Χουάνγκ, ανακοίνωσαν πρώτοι ότι προχώρησαν σε σκόπιμη γενετική τροποποίηση ανθρωπίνου εμβρύου.

Ακολουθεί η δεκάδα του Science με τις δέκα σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις:

•Τα ταξίδια για πρώτη φορά σε δύο πλανήτες-νάνους από μη επανδρωμένες αποστολές της NASA : στον Πλούτωνα από το σκάφος New Horizons και στη Δήμητρα από το σκάφος Dawn.

•Η ανάγνωση του γονιδιώματος του ηλικίας 8.500 ετών Ανθρώπου του Κένεγουικ στις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι Αμερικανοί έχουν ασιατική καταγωγή.

•Η μεγάλη έρευνα που αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των ψυχολογικών μελετών δεν μπορούν να αναπαραχθούν (επαληθευθούν) από άλλους επιστήμονες, γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία τους.

•Η διεύρυνση της ανθρώπινης οικογένειας με την ανακάλυψη στη Νότια Αφρική του Homo naledi, ενός νέου είδους ανθρώπου που έρχεται να προστεθεί στο γένος Homo. Η επιβεβαίωση -μέσω «τομογραφίας» σεισμικών κυμάτων- ότι οι στήλες μάγματος που φθάνουν στην επιφάνεια της Γης, έχουν τη «ρίζα» τους στον πυρήνα του πλανήτη μας.

•    Η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου για τον ιό Έμπολα.

•    Η γενετική τροποποίηση ενός μύκητα, ώστε να παράγει οπιοειδή (καταργώντας πλέον την αποκλειστικότητα της παπαρούνας του οπίου).

•    Η ανακάλυψη ότι το λεμφικό σύστημα δεν σταματά στον λαιμό, αλλά επεκτείνεται και στον εγκέφαλο, λειτουργώντας ως «αποχέτευση» που τον καθαρίζει από τα απόβλητα.

•    Η επιβεβαίωση του μυστηριώδους φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού), όπου δύο αντικείμενα, π.χ. σωματίδια, αλληλεπηρεάζονται ακαριαία από μεγάλες αποστάσεις.

—Τα άσχημα

Ωστόσο, η φετινή χρονιά είχε καιάσχημες στιγμές για την επιστήμη. Σύμφωνα με το «Science», τρεις ήσαν οι χειρότερες:

•    Η καταστροφή του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα από τους «βανδάλους» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και οι λοιπές καταστροφές αρχαιοτήτων στην ίδια περιοχή.

•    Η αποκάλυψη ότι ούτε ο χώρος της επιστήμης είναι απαλλαγμένος σεξιστικών σκανδάλων, καθώς ακόμη και κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο βρετανός νομπελίστας βιολόγος Τιμ Χαντ και ο αμερικανός αστρονόμος Τζέοφ Μάρσι, αναγκάσθηκαν φέτος να παραιτηθούν από τα πανεπιστήμιά τους (το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), λόγω ανάρμοστων σχολίων για τις γυναίκες συναδέλφους τους ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

•    Η παρεμπόδιση της κατασκευής του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου διαμέτρου 30 μέτρων από ντόπιους στη Χαβάη, διότι αυτό θα γινόταν στο «ιερό όρος» Μάουνα Κέα. Η υπόθεση έχει παραπεμθεί στα αμερικανικά δικαστήρια με άγνωστη κατάληξη.

econews

Σχόλια