Οι μαύρες τρύπες έχουν ταβάνι τους 50 δισ. ήλιους

0
861

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μερικές γιγάντιες μαύρες τρύπες στο διάστημα με μάζα μερικά δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου του Ηλιακού μας Συστήματος.

Όμως, δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ μια μαύρη τρύπα 50 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη.

Την εξήγηση σε αυτό το «ταβάνι» επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, Άντριου Κινγκ εξετάζοντας του δίσκους αερίων και σκόνης που περιβάλλουν τις μαύρες τρύπες.

Ο Κινγκ, σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι οι μαύρες τρύπες παύουν να μεγαλώνουν, όταν σταδιακά εξαντλείται ο τεράστιος δίσκος αερίων που τις περιβάλλει και τις «τρέφει».

Τα αέρια αυτά πέφτουν σταδιακά μέσα στην μαύρη τρύπα και από την όλη διαδικασία παράγεται ακτινοβολία, με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα να λάμπει σαν κβάζαρ, δηλαδή ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας. Όμως κάποια στιγμή όλος ο δίσκος των αερίων καταρρέει.

Ο μόνος τρόπος να περάσει αυτό το φυσικό όριο, είναι να πέσει ένα ολόκληρο άστρο μέσα της, πράγμα σπάνιο, ή να συγχωνευθεί με κάποια άλλη μαύρη τρύπα.

Όμως σε αυτή την περίπτωση, κατά τον Κίνγκ, δεν θα παραγόταν φως από την μαύρη τρύπα, καθώς δεν θα υπήρχε δίσκος αερίων γύρω της, συνεπώς δεν θα μπορούσε να λάμπει εκτυφλωτικά στο διάστημα σαν κβάζαρ.

Σχόλια