ΦΔ Νέστου-Βιστωνίδα-Ισμαρίδας: απολογισμός των δράσεων διατήρησης στο ΕΠΑΜΑΘ

0
63

Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα κλεισίματος των έργων του, με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ – Αποτελέσματα» στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Η Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Eliso στην Ξάνθη και την παρακολούθησαν υπηρεσιακοί εκπρόσωποι αλλά και ιδιώτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Μάνος Κουτράκης και στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που εκπονήθηκαν από τον Φ.Δ. και το συνολικό του έργο κατά την περίοδο 2010-2015, στο πλαίσιο της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης.

Την ημερίδα άνοιξε η Διευθύντρια κα Δέσποινα Μιχαηλίδου που παρουσίασε τα Προγράμματα του Φ.Δ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από την κα Ευτέρπη Πατετσίνη, Συντονίστρια των Προγραμμάτων Παρακολούθησηςκαι την κα Αναστασία Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Παρακολούθησης Λευκού Πελαργού, τα προγράμματα Επιστημονικής Παρακολούθησης Ειδών που εκπονήθηκαν από τον Φ.Δ. O κ. Αλέξανδρος Χαντζάρας παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Επόπτευσης-Φύλαξης και ο κ. Βασίλης Τερζής, Επόπτης-Ξεναγός του Φ.Δ. τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον κ. Ανδρέα Αθανασιάδη, Πρόεδρο Δ.Σ. του Φ.Δ. Δέλτα Έβρου που αναφέρθηκε στοσυνολικό έργο των Φ.Δ. και στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά την διαβούλευση του συστήματος διοίκησης των Προστατευόμενων Περιοχών. Η κα Αναστασία Δαλάκα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους όλων των Φ.Δ. και ο κ. Σοφοκλής Λαρίσης από τη Διαχειριστική Αρχή Ε.Π.Π.Α.ΑΜ.Θ. τις

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ανάδοχοι των Επιστημονικών Προγραμμάτων Παρακολούθησης στο Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. με τον κ. Διονύση Γιουλάτο, Αν. Καθηγητή ΑΠΘ να παρουσιάζει τα σημαντικότερα θηλαστικά, τον κ.Δημήτρη Μπούσμπουρα, Βιολόγο-Ερπετολόγο να μιλάει για τα αμφίβια και τα ερπετά του Εθνικού Πάρκου, τον Δρ. Αργύρη Σαπουνίδη για την ιχθυοπανίδα και τον κ.Μανώλη Τσακούμη, Βιολόγο, να παρουσιάζει τα ενδημικά είδη ψαριών.

Ο κ. Δημήτρης Αβτζής, Εντεταλμένος Ερευνητής, παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή των ασπονδύλων στο Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. και η κα Τάνια Τσώλη, Βιολόγος, τους θαλάσσιους τύπους οικοτόπων. Την ημερίδα έκλεισε η κα Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δασολόγος-Ορνιθολόγος που παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Ορνιθοπανίδας, στο ΕΠΑΜΑΘ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις-τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρη Μυστακίδη, τον κ. Χρήστο Κιατίπη από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και από τον κ. Δημήτρη Τσιάνη από την Διεύθυνση Αλιείας Π.Ε. Ξάνθης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εποικοδομητική συνεργασία με τον Φ.Δ. και τη διαπίστωση ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά την επόμενη περίοδο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Δ.Σ., Δρ. Μάνος Κουτράκης, ευχαρίστησε ονομαστικά όλα τα μέλη Δ.Σ. που συνέβαλλαν στο έργο του Φ.Δ., με την εθελοντική τους συμμετοχή στις συνελεύσεις των Δ.Σ. και όλο το προσωπικό του ΦΔ για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν τα τελευταία χρόνια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ. και της Επιστημονικής Επιτροπής του Φ.Δ. (κ.κ. Δημήτρης Χαϊτίδης, Σοφοκλής Λαρίσης, Γκαιτατζής Γεώργιος) απένειμαν ευχαριστήριες αναμνηστικές πλακέτες σε εκπροσώπους της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», του ΚΤΕΛ Ξάνθης, των ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και Καβάλας, των Αλιευτικών Συνεταιρισμών Βιστωνίδας και Κεραμωτής, καθώς και στους κ.κ. Εύα Στετς, Ηλία Μιχαηλίδη, Stefan Donth, Κωνσταντίνο Πύρναρη, Μαρία Σιανίδου για την εθελοντική συμβολή τους στην διατήρηση και προστασία της φύσης του Εθνικού Πάρκου Α.ΜΑ.Θ. και την αρωγή τους στο έργο του Φ.Δ.

Τέλος, οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά αλιεύματα από τις Λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου συνοδευόμενα από εξαιρετικό οίνο. Τα προϊόντα ήταν ευγενική χορηγία τοπικών παραγωγών. Τα αλιεύματα προσέφεραν ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «Άγιος Νικόλαος» και ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Κεραμωτής, ενώ το κρασί προσέφερε το «Κτήμα Βουρβουκέλη».

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Ημερίδας.

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ μέσω του ΕΤΠΑ.

 

Σχόλια