Εξωπλανήτης πιθανώς κατοικήσιμος μόλις 14 έτη φωτός από τη Γη

0
1114

Έναν δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 14 ετών φωτός από τη Γη ανακάλυψαν αυστραλοί αστρονόμοι.

Ο βραχώδης εξωπλανήτης κινείται μαζί με ακόμα δύο σε τροχιά γύρω από τον ερυθρό νάνο Wolf 1061 και έχει υπερτετραπλάσια μάζα σε σχέση με τη Γη.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον Δρ. Ντάνκαν Ράιτ με βάση τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Λα Σίλα της Χιλής.

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, επειδή και οι τρεις εξωπλανήτες έχουν σχετικά μικρή μάζα, πράγμα που μας κάνει να υποθέσουμε ότι μπορεί να είναι βραχώδεις με στερεή επιφάνεια. Από τους τρεις, ο μεσαίος με την ονομασία Wolf 1061c, βρίσκεται στην ‘κατοικήσιμη” ζώνη, όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή και ενδεχομένως ζωή» δήλωσε ο Ράιτ.

Οι τρεις εξωπλανήτες ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά γύρω από το μικρό σχετικά ψυχρό και σταθερό άστρο τους (το έτος τους) κάθε πέντε, 18 και 67 μέρες, ενώ οι μάζες τους είναι 1,4, 4,3 και 5,2 φορές μεγαλύτερες από της Γης αντίστοιχα.

Πολλοί εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί, αλλά σε αποστάσεις από εκατοντάδες ή χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη.

Εξαίρεση αποτελεί ο Gliese 667Cc, που απέχει 22 έτη φωτός από τη Γη, κινείται επίσης γύρω από έναν ερυθρό νάνο και έχει μάζα τουλάχιστον 4,5 φορές μεγαλύτερη του δικού μας πλανήτη.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Αstrophysical Journal Letters».

econews

Σχόλια