Απαγόρευσαν τα φωτοβολταϊκά διότι «στερούν τον ήλιο από τα φυτά»

0
1922

Τα φωτοβολταϊκά αναδεικνύονται σε κυρίαρχη καθαρή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει μια μικρή πόλη που αντιστέκεται.

Ο λόγος για το Γούντλαντ της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, μια κωμόπολη 800 κατοίκων. Εκεί οι δημοτικές αρχές ανέστειλαν την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων βασιζόμενες στις θεωρίες μιας συνταξιούχου δασκάλας ονόματι Τζέην Μαν.

Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Roanoke-Chowan News-Herald, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι τα φωτοβολταϊκά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία του περιβάλλοντος χώρου στερώντας την από τα φυτά και έτσι εμποδίζουν τη διενέργεια της φωτοσύνθεσης.

Η κυρία αυτή ισχυρίστηκε ότι στις περιοχές κοντά στα φωτοβολταϊκά πάνελ τα φυτά είναι ξερά και νεκρά διότι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει τα υψηλά ποσοστά καρκίνου της περιοχές στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο σύζυγός της, Μπομπ Μαν, είπε ότι «τα φωτοβολταϊκά πάρκα ρουφάνε όλη την ενέργεια του ήλιου».

Μετά από αυτές τις «επιστημονικές» μαρτυρίες το κοινοτικό συμβούλιο δεν είχε άλλη επιλογή από το να απορρίψει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ακόμα και μετά τις αιτιάσεις εκπροσώπων της θιγόμενες εταιρείες που υποστήριξαν ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν απορροφούν άλλη ηλιακή ακτινοβολία από αυτή που πέφτει επάνω τους.

Για να λέμε όλη την αλήθεια, οι κάτοικοι του Γούντλαντ ανησυχούν ότι τα τοπικά φωτοβολταϊκά πάρκα ούτε πλούτο ούτε νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν για τους ανθρώπους της κοινότητας.

«Τα φωτοβολταϊκά πάνελ καταλαμβάνουν τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι δουλειές χάνονται και το Γούντλαντ εξελίσσεται σε πόλη-φάντασμα διότι οι νέοι της περιοχής αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν για να αναζητήσουν δουλειά» λένε οι αρχές.

Μάλλον όμως τα φωτοβολταϊκά δεν φταίνε για αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιλογή του solar sharing.

econews

Σχόλια