Ενέργεια από ούρα τροφοδοτεί κάλτσες-πομπούς

0
319

Τα ούρα ενός ανθρώπου διοχετεύονται με σωληνάκια σε κάλτσες εντός των οποίων υπάρχει μια ενσωματωμένη μικροβιακή μπαταρία, που παράγει ρεύμα. Το ρεύμα τροφοδοτεί έναν επίσης ενσωματωμένο μικροπομπό, ο οποίος στέλνει ασύρματα μηνύματα σε έναν υπολογιστή.

Την παραπάνω ιδέα υλοποιεί ο Ιωάννης Ιερόπουλος, ένας κύπριος καθηγητής στο Κέντρο Βιοενέργειας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ.

Ο κ. Ιερόπουλος έχει αναπτύξει μια σειρά από ηλεκτροπαραγωγικές τεχνολογίες μικροβιακών κυψελών καυσίμου (microbial fuel cells-MFC) που εκμεταλλεύονται τα βακτήρια των ούρων και άλλων οργανικών αποβλήτων.

Η νέα «ουρογεννήτρια» αποτελείται από 24 μικροσκοπικές μικροβιακές κυψέλες καυσίμων ενσωματωμένες μέσα σε ένα ζευγάρι κάλτσες, οι οποίες μέσα από σωληνάκια δέχονται τα ούρα. Η πίεση που ασκείται στα πέλματα με το βάδισμα λειτουργεί ως (ποδοκίνητη) αντλία, που διασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδοσία των κυψελών με ούρα.

Στη συνέχεια, η βιοχημική ενέργεια των βακτηρίων που βρίσκονται στις κυψέλες μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα τροφοδοτεί έναν ασύρματο πομπό ενσωματωμένο στις κάλτσες, ο οποίος κάθε δύο λεπτά στέλνει μηνύματα σε έναν υπολογιστή.

Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο αυτοτροφοδοτρούμενη και φορετή (wearable) γεννήτρια ηλεκτρισμού, που βασίζεται στην τεχνολογία των μικροβιακών κυψελών χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από μπαταρίες.

«Δημιουργήσαμε ένα σύστημα με πλήρη αυτάρκεια, που λειτουργεί μόνο με την ανθρώπινη ενέργεια, χρησιμοποιώντας τα ούρα ως καύσιμο και το περπάτημα ως αντλία» δήλωσε ο Ιερόπουλος. «Ανοίγουμε έτσι νέες δυνατότητες προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τα απόβλητα για την τροφοδότηση φορητών και φορετών ηλεκτρονικών συσκευών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πιθανή πρακτική εφαρμογή για τις κάλτσες-γεννήτριες-πομπό θα είναι, σε περίπτωση ατυχήματος, να στέλνουν αυτόματα σε ένα κέντρο ειδοποίησης τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ατόμου.

Στο μέλλον οι «έξυπνες» στολές σκιέρ, στρατιωτικών, αστροναυτών, ορειβατών και άλλων ατόμων που εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες αποστολές και συχνά απασχολούν συνεργεία διάσωσης μπορεί να ενσωματώνουν ένα παρεμφερές σύστημα συλλογής ούρων.

Όπως είπε ο Ιερόπουλος, εφόσον οι κάλτσες-πομπός λειτουργούν με ούρα, θα μπορούσαν οι διασώστες να ξέρουν εκ των προτέρων αν ο άνθρωπος είναι ακόμη ζωντανός. Έτσι, αν μελλοντικά κανείς βρεθεί σε απόλυτη ανάγκη, όχι μόνο θα μπορεί να πιει τα ούρα του, αλλά και να στείλει μήνυμα κινδύνου με αυτά!

Η νέα καινοτομία, που παρουσιάζεται στο περιοδικό «Bioinspiration and Biomimetics».

Ο κ. Ιερόπουλος έχει επίσης αναπτύξει ένα σύστημα τροφοδοσίας κινητών τηλεφώνων με ούρα και μια πρωτοποριακή λεκάνη που παράγει ηλεκτρισμό με την ενέργεια των ούρων, τροφοδοτώντας έτσι τον φωτισμό σε φορητές τουαλέτες προσφυγικών και άλλων καταυλισμών.

econews

Σχόλια