Διδυμίδες: ο «βασιλιάς» των διαττόντων αστέρων στον χειμερινό ουρανό

0
164

Κορυφώθηκε πριν από λίγες ώρες η βροχή των Διδυμιδών, μιας από τις θεαματικότερες διαττόντων αστέρων μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου.

Αποκαλούνται και «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να παραγάγουν έως 120 εξαιρετικά φωτεινά μετέωρα (πεφταστέρια) ανά ώρα, δηλαδή έως δύο το λεπτό. Η βροχή «πέφτει» σε διάφορα σημεία στον νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται.

Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η πηγή τους πιθανότατα δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής –ή, κατά άλλους, νεκρός κομήτης– «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο χωρίς ουρά, το οποίο δεν αφήνει στο πέρασμά του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει με βεβαιότητα τη δημιουργία των διαττόντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Ο «Φαέθων», μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει πολύ κοντά στον Ήλιο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ανά τακτικά χρονικά διαστήματα «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, και έτσι παράγει νέες εκροές σκόνης, τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν μπορεί να εξηγηθεί από το πέρασμα του Φαέθοντα κοντά στον Ήλιο.

Σχόλια