ΑΠΕ: «κλείδωσε» το χαράτσι για τη διακοψιμότητα στη βιομηχανία

0
2640

Εισφορά 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά πλην των οικιακών, 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά και 0,8% επί του τζίρου για τα μικρά υδροηλεκτρικά θα επιβληθεί τελικά για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο της διακοψιμότητας στη βιομηχανία.

Τις υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, υπέγραψε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.

Το «χαράτσι» της διακοψιμότητας αποτιμάται σε 50 εκατομμύρια Ευρώ, κονδύλι με το οποίο θα αποζημιώνονται οι βιομηχανίες όταν θα συνάπτουν με το Διαχειριστή συμβάσεις Διακοψιμότητας, δηλαδή θα μειώνουν τα φορτία τους κατά τις ώρες ζήτησης αιχμής ώστε να διασφαλίζεται η ευστάθεια του συστήματος.

Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι οι ανάγκες της βιομηχανίας δεν ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια Ευρώ. Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ έχουν ζητήσει -εις μάτην- «την αναλογική μείωση των προτεινόμενων συντελεστών επιβάρυνσης ανά τεχνολογία ΑΠΕ» και εναλλακτικά τον υπολογισμό του τέλους διακοψιμότητας ετήσια βάση με βάση το πραγματικό κόστος που πρέπει να αναληφθεί από τους παραγωγούς και την παρακράτηση ενός ποσού «έναντι» κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο που θα υπολογίζεται ως ποσοστό ίσο με το μισό του σήμερα προτεινόμενου.

Σχόλια