COP21: με καθυστέρηση η συμφωνία για το Κλίμα – Τι επιδιώκουν τα 14 βασικά «μπλοκ»

0
1453

Η επικύρωση ενός κειμένου συμφωνίας που θα επισφραγίσει τη Διεθνή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) θα γίνει με μια μέρα καθυστέρηση στις 12 Δεκεμβρίου.

«Προτιμούμε να έχουμε χρόνο για διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες καθ’όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου με στόχο την απευθείας υιοθέτησή του από την ολομέλεια», δήλωσε πηγή γαλλικής προεδρίας δικαιολογώντας την παρέκκλιση από τον αρχικό προγραμματισμό.

Το κείμενο «θα παρουσιασθεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να υιοθετηθεί προς το μεσημέρι».

«Δεν απομένουν παρά λίγα τελευταία μέτρα και όπως γίνεται συχνά σε έναν μαραθώνιο, αυτά είναι και τα πιο δύσκολα», δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Tα θέματα που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί αφορούν στον καταμερισμό του οικονομικού βάρους για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των στόχων της συμφωνίας και οι ενδιάμεσες αναθεωρήσεις του προγράμματος με ανάλογη προσαρμογή των μέτρων.

—Θετικές αντιδράσεις

Το σχέδιο που μένει να επικυρωθεί υποδέχθηκαν θετικά, αλλά με επιφυλάξεις ορισμένες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ικανοποίηση επικρατεί για το γεγονός ότι γίνεται μνεία περί στόχου συγκράτησης της υπερθέρμανσης σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και ειδικότερα σε 1,5 βαθμό που επιδιώκουν ειδικά τα νησιωτικά κράτη που κινδυνεύουν να πνιγούν κάτω από τους ωκεανούς.

Οι σημαντικότερες επιφυλάξεις αφορούν στην περιοδικότητα των επανελέγχων υλοποίησης και αναπροσαρμογής των στόχων. Επισημαίνεται ότι τα αρχικά μέτρα επαρκούν για τη συγκράτηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 3 βαθμούς Κελσίου ως τα τέλη του αιώνα.

Ακόμα ένα αγκάθι είναι η χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών με 100 δισ. δολάρια ετησίως, για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις.

—Τα βασικά «μπλοκ»

Όπως τα αποτύπωσε επιγραμματικά το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα κύρια αιτήματα και επιδιώξεις του κάθε «μπλοκ» είναι τα εξής:

Η Νότιος Αφρική (εκπροσωπώντας τους G-77/Κίνα, το μεγαλύτερο μπλοκ, αυτό των αναπτυσσόμενων χωρών): ανησυχία μήπως το κοινό ανακοινωθέν αποσυνδεθεί από την τελική συμφωνία. Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο όραμα για την υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κείμενο που συζητείται αποτελεί καλή βάση για συμφωνία.

Ελβετία για το Environmental Integrity Group: ανησυχία ότι το κείμενο δεν είναι ισορροπημένο, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησης και στο εύρος των επιλογών.

Μαλδίβες για τη Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών: πρέπει να τεθεί στόχος για 1,5 βαθμό Κελσίου. Σύνδεση της συμφωνίας με προσαρμογή και περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να διατηρηθεί ξεχωριστό άρθρο για τις απώλειες και τις ζημίες από τις κλιματικές καταστροφές.

Μπαρμπάντος, για την Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM): βούληση για συμφωνία πάνω στο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. «Δεν υπογράφουμε καμία συμφωνία που συνεπάγεται τον βέβαιο θάνατο των ανθρώπων μας».

Τουρκία: Έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές πάνω σε κοινούς τόπους.

Αυστραλία για το Umbrella Group (η χαλαρή συμμαχία των ανεπτυγμένων κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης): σοβαρές ενστάσεις, το κείμενο δεν επιτυγχάνει τον συμβιβασμό και αφήνει άλυτα ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Θέλουμε αλλαγή βηματισμού στα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και έχουμε καταθέσει διαβεβαιώσεις ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα συνεχίσουν να ηγούνται.

Ουκρανία: Ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, επιδιώκει την περαιτέρω συνεργασία.

Κίνα για την ομάδα BASIC (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία και Νότιος Αφρική): πρέπει να επιτύχουμε τη συναντίληψη. Το παρόν κείμενο είναι ανοιχτό και ισορροπημένο και μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας.

Αγκόλα, για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες: υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και περαιτέρω συμμόρφωσης για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων.

Γουατεμάλα, για την Ανεξάρτητη Ένωση Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής: πολύ σημαντικό να διαμορφωθεί ένα σύστημα διαφάνειας και να συμπεριληφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συμφωνία.

Ευρωπαϊκή Ένωση: ήρθε η ώρα για την επίλυση βασικών πολιτικών ζητημάτων ώστε να επιτευχθεί ένας φιλόδοξος στόχος. Ορισμένες επιλογές παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» μας και πρέπει να χρησιμοποιηθεί πιο τολμηρή «γλώσσα» στη συμφωνία.

Ρωσία: ο χρόνος δεν επαρκεί. Θα πρέπει να εργαστούμε σοβαρά πάνω στο τελικό κείμενο για να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς.

Σαουδική Αραβία για το γκρουπ των αραβικών χωρών: πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα κοινά οφέλη από την προσαρμογή σε μέτρα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής. Επιλογές χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς οδηγούν σε μια προσωρινή συμφωνία. Ποιος θα κρίνει την επίδοση των υπόλοιπων;

Μαλαισία για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες με Κοινές Αντιλήψεις: όλοι μοιάζουν δυσαρεστημένοι πράγμα που σημαίνει ότι το κείμενο είναι ισορροπημένο. Δεν γίνεται αναφορά σε μονομερείς ενέργειες.

econews

Σχόλια