ΑΔΜΗΕ: τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τα δίκτυα ενέργειας

0
363

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη διάρκεια των μαραθώνιων συσκέψεων την Πέμπτη, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει πλέον μόνο το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

To μοντέλο που προκρίνεται για τον διαχειριστή των ελληνικών δικτύων ενέργειας προβλέπει απόσχιση του 100% της θυγατρικής δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ και τη μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο.

Εν συνεχεία, το Δημόσιο θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο 51%, και θα παραχωρήσει το υπόλοιπο 49% στον ιδιωτικό τομέα. Από το 49%, ένα τμήμα των μετοχών θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ενώ ένα άλλο ποσοστό θα παραχωρηθεί σε ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, προβλέπει τη διατήρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, κάτι που αποτελούσε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αναφορικά με τη διαδικασία αποπληρωμής της ΔΕΗ, αυτή θα γίνει με τα έσοδα τόσο από την απευθείας πώληση του ΑΔΜΗΕ όσο και από τη δημόσια προσφορά των μετοχών του μέσω χρηματιστηρίου.

Σχόλια