Κινέζικο αυτοκίνητο έχει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο αντί για τιμόνι

0
279

Ένα αυτοκίνητο που ελέγχεται με τη σκέψη και που αντί για τιμόνι έχει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο παρουσίασαν κινέζοι ερευνητές.

Ο οδηγός του οχήματος φορά μια ειδική κάσκα και στέλνει με το μυαλό του εντολές για την κίνηση μπροστά και πίσω, το φρενάρισμα, το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα χωρίς να χρησιμοποιεί τα άκρα του.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο καθώς το μυαλό δεν μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο να στρίψει.

Το αυτοκίνητο αναπτύσσει η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motor σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Νανκάι της πόλης Τιανζίν στη βορειοανατολική Κίνα. Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής Ντουάν Φενγκ του Κολλεγίου Μηχανικών Υπολογιστών.

Η κάσκα περιλαμβάνει 16 αισθητήρες που συλλαμβάνουν τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος του οδηγού. Ένα πρόγραμμα λογισμικού «μεταφράζει» τα σήματα σε εντολές ελέγχου, οι οποίες μετά στέλνονται ασύρματα στο αυτοκίνητο.

Ο Φενγκ δήλωσε αισιόδοξος ότι είναι θέμα χρόνου να συνδυασθεί η τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων τύπου Google με την τεχνολογία του νοητικού ελέγχου των αυτοκινήτων. Κίνητρο των κινέζων ερευνητών είναι να βοηθήσουν τα άτομα με κινητική αναπηρία να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο μόνο με το μυαλό τους.

Όσον αφορά τους κινδύνους για σοβαρά τροχαία από ένα όχημα ελεγχόμενο από το νου ενός οδηγού που είναι αφηρημένος, ο κινέζος ερευνητής χαρακτήρισε τους φόβους «υπερβολικούς», επειδή η νοητική συγκέντρωση του οδηγού απαιτείται μόνο όταν πρέπει να δώσει μια εντολή στο αυτοκίνητο και όχι σε συνεχή βάση.

econews

Σχόλια