Πεκίνο: «Κόκκινος Συναγερμός» για πρώτη φορά λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
550

Οι Αρχές του Πεκίνου σήμαναν για πρώτη φορά «Κόκκινο Συναγερμό» εξαιτίας του πυκνού πέπλου αιθαλομίχλης που σκέπασε την κινεζική πρωτεύουσα. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το ανώτατο επίπεδο συναγερμού από το 2013 όταν και θεσπίστηκε το σύστημα προειδοποίησης για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το Νοέμβριο είχε σημάνει «Πορτοκαλί Συναγερμός».

Οι κάτοικοι της πόλης προετοιμάστηκαν για μια ακόμα «ατμοσφαιρική Αποκάλυψη» (airpocalypse), ο όρος που χρησιμοποιούν οι αγγλόφωνοι κάτοικοι της πόλης για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί με τη ρύπανση του αέρα.

Τα σχολεία έκλεισαν, οι οικοδομικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους σταμάτησαν, τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν εκ περιτροπής ανάλογα με τον αριθμό κυκλοφορίας, τα πυροτεχνήματα απαγορεύτηκαν και οι υπαίθριες ψησταριές στους δρόμους έσβησαν. Επιπλέον, οι κρατικές αρχές θα διατηρήσουν το ένα τρίτο του στόλου των αυτοκινήτων τους στους χώρους στάθμευσης.

Τις μετακινήσεις των κατοίκων του Πεκίνου θα αναλάβουν 200 επιπλέον λεωφορεία, «κατά προτεραιότητα ηλεκτρικά ή υβριδικά», σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών του Πεκίνου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Beijing Daily.

Τα μέτρα ισχύουν από τις 7 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) έως το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου. Τότε ψυχρά ρεύματα ελπίζεται ότι θα διαλύσουν τη δηλητηριώδη αιθαλομίχλη.

Η Κίνα θεωρείται ως η χώρα που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον πλανήτη.

Τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποδίδονται στους ρύπους που εκπέμπουν οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά ενισχύονται από την κατανάλωση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και τη μεταποίηση, αλλά και τις χιλιάδες υπαίθριες ψησταριές στους δρόμους.

Ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της αμερικανικής πρεσβείας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, μετρούσε στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων δέκα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων το βράδυ της Δευτέρας έφτασε τα 224 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, επίπεδο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα μέσο ανώτατο όριο μόλις 25 μικρογραμμαρίων για 24 ώρες.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουν διάμετρο 2,5 μικρομέτρα, διεισδύουν στους πνεύμονες και ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Κίνα.

econews

Σχόλια