Ο Αη Βασίλης μεταφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα στον ISS

0
453

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ ένα διαστημόπλοιο που μεταφέρει πολύ σημαντικές προμήθειες για τους αστροναύτες που θα περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο πύραυλος Atlas 5 που εκτοξεύτηκε με καθυστέρηση τριών ημερών, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, μετέφερε στο διάστημα μια κάψουλα Cygnus. Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου και η κάψουλα προσδεθεί στον ISS την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, θα είναι η πρώτη αποστολή των ΗΠΑ που φτάνει στον ISS από τον Απρίλιο κατόπιν μιας σειράς αποτυχημένων αποστολών.

Υπενθυμίζεται ότι διαδοχικά το αμερικανικό Cygnus τον Οκτώβριο του 2014, το ρωσικό Progress το Μάιο του 2015 και το Dragon της SpaceX του Ήλον Μασκ τον περασμένο Ιούνιο είχαν αποτύχει να φτάσουν στον ISS με τους Ρώσους και τους Ιάπωνες να δίνουν λύση.

Η κάψουλα μεταφέρει πάνω από 3,5 τόνους τροφίμων, ρούχων, εργαλείων, συστημάτων πληροφορικής, διαστημικού εξοπλισμού, επιστημονικών πειραμάτων, καθώς και άλλων προμηθειών.

Ο σταθμός διαθέτει επί του παρόντος εφοδιασμό τροφίμων για τέσσερις μήνες στο εξωτερικό. Η NASA έχει ως στόχο να κρατήσει το μαξιλάρι εφοδιασμού στους έξι μήνες.

«Ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται καθ΄οδόν!» ανακοίνωσε στο twitter o Tόρι Μπρούνο, πρόεδρος του κατασκευαστών πυραύλων της Launch Alliance των Ηνωμένων Εθνών.

econews

Σχόλια