Η Κλιματική Αλλαγή είναι (και) ταξική υπόθεση

0
2663

Μια νέα έκθεση της βρετανικής Μη Κερδοσκοπικής, φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam διαλύει τον μύθο που θέλει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ευθύνονται για την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την όξυνση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η έκθεση της Oxfam με τίτλο «Ακραία Ανθρακική Ανισότητα» (Extreme Carbon Inequality), υποστηρίζει ότι το πλουσιότερο 10% στον πλανήτη ευθύνεται για το 50% των εκπομπών.

Στον αντίποδα, το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ευθύνεται μόλις για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το μέσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πλουσιότερου 1% είναι 175 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο αποτύπωμα του φτωχότερου 10%.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι διεξάγονται στη βάση των συνολικών εκπομπών ανά χώρα αυτό που θα έπρεπε να εξετάσουμε είναι το προφίλ της κατανάλωσης στις πλούσιες και τις φτωχότερες χώρες.

Έτσι, παρότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πράγματι αυξάνονται ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην παραγωγή αγαθών που σε τελική ανάλυση καταναλώνονται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Με άλλα λόγια, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις εκπομπές ρύπων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο επικεφαλής κλιματικής πολιτικής της Oxfam, Τιμ Γκορ, δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και συνδυαστικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Η έκθεση της Oxfam αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό επιχείρημα στο «οπλοστάσιο» αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Ινδία που ασκούν σημαντικές πιέσεις ώστε οι ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάποιος που ανήκει στο πλουσιότερο 10% των πολιτών στην Ινδία χρησιμοποιεί, κατά μέσο όρο, μόνο το ένα τέταρτο του άνθρακα σε σχέση με κάποιον από το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εκπομπές κάποιου από το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού της Ινδίας είναι κατά μέσο όρο μόνο το ένα εικοστό σε σχέση με κάποιον που ανήκει στο φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ.

oxfam2-1449258016

Στην Κίνα οι συνολικές εκπομπές των φτωχότερων, το ήμισυ του πληθυσμού της, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μόνο το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών του πλουσιότερου 10% στις ΗΠΑ, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μόνοι άνθρωποι που επωφελούνται από την παρούσα κατάσταση και οι οποίοι θα βγουν κερδισμένοι από μια μη δεσμευτική συμφωνία στο Παρίσι είναι η ελάχιστοι δισεκατομμυριούχων, πολλοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

«Η αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας θα έχει καθοριστική σημασία τόσο για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας όσο και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Oxfam.

Τέλος, η Oxfam τονίζει ότι η επικείμενη συμφωνία θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη για καταγραφή των αναπόφευκτων και μη αντιμετωπίσιμων ζημίων από την κλιματική αλλαγή αλλά και να εγγυηθεί ότι όλα τα έργα και οι δράσεις για το κλίμα θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.

econews

 

Σχόλια