Οι ποδηλάτες στην «Κόκκινη Λίστα» των ειδών υπό εξαφάνιση

0
420

Το ποδήλατο είναι ένα «καθαρό» μέσο μεταφοράς: δεν εκπέμπει αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ή προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ωφελεί την υγεία του ποδηλάτη.

Παρόλα αυτά, οι ποδηλάτες εξελίσσονται σε «είδος υπό εξαφάνιση» σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που υποστηρίζει ότι τα νοικοκυριά που κατέχουν ποδήλατα έχουν μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ τα τελευταία 30 χρόνια.

Στην πρώτη παγκόσμια και διαχρονική μελέτη για τη χρήση των ποδηλάτων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον Ολουφολατζίμι Όκε, υπολογίζουν ότι το 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως διαθέτουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο.

Η ιδιοκτησία και χρήση ποδηλάτου παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανά χώρα. Στο πλαίσιο της έρευνας οι χώρες που εξετάστηκαν χωρίστηκαν σε τέσσερεις μεγάλες ομάδες ανάλογα με το γεωγραφικό-ποδηλατικό τους «προφίλ».

H ομάδα Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες -τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη της Βόρειας Ευρώπης- έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδηλάτου (81%), ενώ η Δ (62 χώρες) έχει το μικρότερο ποσοστό (20%). Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ (μαζί με άλλες 44 χώρες), όπου τα νοικοκυριά με ποδήλατο είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη, εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια.

Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που αθροιστικά συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φθάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αν κανείς εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012 (στατιστικά στοιχεία από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες).

Σε μερικές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, σε κάποιες άλλες υπάρχει στασιμότητα στη χρήση του, αλλά η γενική διεθνής τάση είναι πτωτική.

Το γεγονός αυτό, κατά τους ερευνητές, καταδεικνύει ότι το ποδήλατο δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει ως μέσο «πράσινων» και βιώσιμων μεταφορών, αλλά μάλλον έχει χάσει έδαφος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Transport and Health».

econews

Σχόλια