Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων βρίσκει μαγνητικό πεδίο σε Μαύρη Τρύπα του γαλαξία μας

0
686

Μαγνητικά πεδία στην περίμετρο μιας μαύρης τρύπας, η οποία μάλιστα βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, Milky Way, ανακάλυψαν επιστήμονες αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Η ανακάλυψη έγινε με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ), ένα σύστημα διασυνδεδεμένων ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, το οποίο συνεχώς διευρύνεται με την προσθήκη νέων παρατηρητηρίων.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Μάικλ Τζόνσον από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και Σεπ Ντόουλμαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science».

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο Έλληνας καθηγητής αστρονομίας και φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Δημήτρης Ψάλτης, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και στις έρευνες του νέου τηλεσκοπίου ΕΗΤ.

Η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας λέγεται «Τοξότης Α*», βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Η περίμετρος της μαύρης τρύπας, ο λεγόμενος «ορίζοντας γεγονότων» -πέρα από τον οποίο τίποτε, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να «δραπετεύσει»- έχει πλάτος 12,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα η ύπαρξη μαγνητικών πεδίων γύρω από τον ορίζοντα γεγονότων είχε αποδειχθεί θεωρητικά μόνο, αλλά πλέον επιβεβαιώνεται και από την παρατήρηση του διαστήματος.

Η ανίχνευση έγινε με τον εντοπισμό πολωμένου φωτός, που εκπέμπεται από τα περιδινούμενα ηλεκτρόνια γύρω από τον «Τοξότη Α*».

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας σε ορισμένες περιοχές είναι τελείως ανομοιόμορφο, ενώ σε άλλες πιο ομαλό, ενώ αυξομειώνεται κάθε 15 λεπτά της ώρας περίπου. «Το γαλαξιακό κέντρο αποδεικνύεται ένα πολύ πιο δυναμικό μέρος από ό,τι νομίζαμε. Τα μαγνητικά πεδία του “χορεύουν” συνεχώς ολόγυρα», δήλωσε ο Μάικλ Τζόνσον.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς μια μελανή οπήκάνει τα αέρια και τη σκόνη που την περιβάλλουν να λάμπουν με τη φωτεινότητα χιλιάδων άστρων.

Χονδρικά, αυτό οφείλεται στην παγίδευση των ηλεκτρονίων στο μαγνητικό πεδίο και την εκπομπή φωτονίων κατά την επιτάχυνση τους μια διαδικασία που ονομάζεται και «ακτινοβολία συγχρότρου».

Οι μαύρες τρύπες ορισμένων γαλαξιών -οι λεγόμενοι «ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες» ή κβάζαρ- λάμπουν τόσο έντονα, που είναι ορατοί σε όλο το σύμπαν.

econews

Σχόλια