Ζεστός καφές φορτίζει συσκευές με θερμοηλεκτρικά έπιπλα IKEA

0
1530

Τα πάντα γύρω μας, ηλεκτρικές συσκευές, φωτισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμα και η κούπα με τον ζεστό καφέ εκπέμπουν θερμότητα η οποία διαχέεται στον αέρα, ανεκμετάλλευτη.

Θα μπορούσαμε να συλλέξουμε αυτή τη θερμότητα και να τη μετατρέψουμε σε ηλεκτρική ενέργεια;

Δύο σπουδαστές του Ινστιτούτου Διάδρασης στην Κοπεγχάγη της Δανίας είχαν την ιδέα να εγκαταστήσουν μια θερμοηλεκτρική τεχνολογία σε ένα τραπέζι IKEA. Η επιφάνεια του τραπεζιού απορροφά τη θερμότητα από ένα ζεστό πιάτο με φαγητό ή μια κούπα καφέ και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να φορτίσει ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι σχεδιαστές Βιχάνγκα Γκόρε και Σεργκέυ Κομαρντένκοβ ανέπτυξαν την τεχνολογία Heat Harvest στο πλαίσιο του ερευνητικού εργαστηρίου Space 10 που λειτουργεί υπό την αιγίδα της IKEA.

«Φανταζόμαστε δύο πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας» αναφέρει η Γκόρε. «Η πρώτη είναι σε επιφάνειες τραπεζιών που απορροφούν την ενέργεια από ζεστά αντικείμενα τοποθετημένα πάνω τους και η δεύτερη είναι η κατασκευή μικρών θερμοαπορροφητικών επιφανειών που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κάτω από τηλεοράσεις ή άλλες οικιακές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.

Η ιδέα βασίζεται στην αρχή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε δύο επιφάνειες.

Η IKEA ήδη πουλάει μια σειρά συσκευών ασύρματης φόρτισης και έτσι το άλμα προς τις νανοσυσκευές φόρτισης με πηγή τη θερμική ενέργεια δεν φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλο.

econews

Σχόλια