Υπέρυθρη κάμερα «συλλαμβάνει» το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου

0
701

Μια κάμερα τόσο προηγμένη που μπορεί να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα παρουσίασε μια ερευνητική ομάδα από τα σουηδικά πανεπιστήμια του Λίνκεπινγκ και της Στοκχόλμης.

Το μεθάνιο αποτελεί γρίφο για τους κλιματικούς επιστήμονες. Η ταχεία, αλλά ακανόνιστη αύξηση του στην ατμόσφαιρα παραμένει ανεξήγητη, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τις πηγές και τις καταβόθρες μεθανίου στην επιφάνεια της Γης.

Η καινούργια κάμερα θα συμβάλλει στην επιστημονική εξήγηση των φαινομένων και οι δυνατότητές της παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

«Η κάμερα είναι πολύ ευαίσθητη και έτσι το μεθάνιο είναι ορατό και μετρήσιμο κοντά στο επίπεδο του εδάφους σε πολύ υψηλότερη ανάλυση σε σύγκριση με το παρελθόν. Η ικανότητα μέτρησης του αερίου σε μικρή κλίμακα θεωρείται κρίσιμη» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Μάγκνους Γκέλφαλκ.

Η συσκευή ζυγίζει 35 κιλά και έχει διαστάσεις 50x45x25 εκατοστά. Έχει ρυθμιστεί με τρόπο ώστε να μετρά τα ίδια επίπεδα ακτινοβολίας που απορροφά το μεθάνιο και τα οποία το καθιστούν τόσο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

Η κάμερα μπορεί να μετρήσει τις εκπομπές από διάφορα περιβάλλοντα, όπως οι δεξαμενές λυμάτων, οι υπόνομοι, οι διαδικασίες εσωτερικής καύσης, οι φάρμες κτηνοτροφίας και οι λίμνες.

Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) της κάμερας καταγράφει ένα φάσμα υψηλής ανάλυσης, πράγμα που καθιστά δυνατή την ποσοτικοποίηση του μεθανίου ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αέρια.

Την κάμερα ανέπτυξαν επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, όπως η αστρονομία, η βιογεωχημεία, η μηχανική και οι περιβαλλοντικές επιστήμες.

«Η κάμερα μας ανοίγει νέους δρόμους στη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των πηγών και των δεξαμενών μεθανίου και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς ρυθμίζονται οι εκπομπές του αερίου και πώς θα μπορέσουμε να τις μειώσουμε» αναφέρει ο επιστήμονες Ντέιβιντ Μπαστβίκεν.

Σε επόμενη φάση οι επιστήμονες θα αναπτύξουν μια εναέρια κάμερα μέτρησης του μεθανίου.

econews

Σχόλια