Διάσκεψη για το Κλίμα: πρεμιέρα με «μικρό καλάθι, πορείες και ξύλο

0
330

Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν να επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή τη συγκράτηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής ως το 2100.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πορείες για το Κλίμα σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, ενώ στο Παρίσι η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές που ήθελαν να προσεγγίσουν την Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ, ενώ προχώρησε και σε 300 προσαγωγές.

—Συγκρατημένος ο Μπαν Κι Μουν

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ο Μπαν Κι Μουν τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των στόχων ανά πενταετία. «Θα πρότεινα η πρώτη αναθεώρηση να πραγματοποιηθεί πριν από το 2020» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενόψει της Συνόδου, η οποία πραγματοποιείται στο Λε Μπουρζέ, λίγο έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα, περισσότερες από 180 χώρες υπέβαλαν σχέδια για μείωση ή συγκράτηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2020, οπότε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η νέα συμφωνία.

Στην τελευταία έκθεσή της το 2013, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC) εκτιμούσε ότι, χωρίς τη λήψη μέτρων, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη το 2100 θα φτάνει έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο οι επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις δεν επαρκούν για το στόχο των 2 βαθμών και αφήνουν ανοιχτό περιθώριο για άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τους 3,5 βαθμούς.

Ήδη, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη είναι ένα βαθμό μεγαλύτερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και το 2015 θα είναι σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1880.

Οι δεσμεύσεις «δεν είναι αρκετές. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, και να τα κάνουμε ταχύτερα, προκειμένου να συγκρατήσουμε την άνοδο στους 2 βαθμούς» δήλωσε ο Μπαν, ο οποίος παρόλα αυτά παραμένει «αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια ισχυρή, παγκόσμια συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 150 ηγέτες, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, ελπίζοντας να μην καταλήξουν στην παταγώδη αποτυχίας της προηγούμενης προσπάθειας στην Κοπεγχάγη το 2009.

Οι εργασίες της συνόδου στο Παρίσι, των οποίων προεδρεύει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ξεκίνησαν επίσημα την Κυριακή με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι παρόντες τις πρώτες μέρες της Συνόδου στο Παρίσι και μετά θα αποχωρήσουν αφήνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε πιο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.

—Μικρό καλάθι

Οι δεσμεύσεις που έχουν καταθέσει οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να καλύπτουν πάνω από το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου -σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κυότο στο οποίο δεν συμμετείχε ο υπ” αριθμόν ένα ρυπαντής η Κίνα και το οποίο αγνόησαν οι ΗΠΑ- αλλά η αναμενόμενη συμφωνία δεν θα προβλέπει προβλέπει ποινές για όσους αποκλίνουν των στόχων ούτε θα είναι νομικά δεσμευτική όπως επιδιώκει η Ευρώπη: ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν νομικά δεσμευτικούς στόχους.

Πέρα από τους στόχους για μείωση ή συγκράτηση των εκπομπών άνθρακα, ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο είναι η χρηματοδότηση: στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης οι ανεπτυγμένες χώρες είχαν συμφωνήσει ότι μέχρι το 2020 θα προσφέρουν κονδύλια 100 δισ. δολαρίων ετησίως προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Η χρηματοδότηση, όμως, μένει να συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση για λογαριασμό του ΟΗΕ, το ποσό που προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες αυξήθηκε στα 62 δισ. δολάρια το 2014, υπολείπεται δηλαδή των υποσχέσεων του 2009. Επιπλέον, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν δεσμεύσεις ότι η χρηματοδότηση θα προέρχεται από δημόσιους πόρους και ότι δεν θα μειώνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

—Τι λένε οι ειδικοί για τον αντίκτυπο των δεσμεύσεων

Πολλές χώρες με υψηλά επίπεδα εκπομπών επικαλούνται δύο μελέτες που εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα περιόριζαν την άνοδο στους 2,7 βαθμούς, σχετικά κοντά στο στόχο. Για παράδειγμα, ο αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, Τον Στερν επικαλέστηκε το νούμερο των 2,7 βαθμών τον περασμένο μήνα στη Γερουσία, κάνοντας λόγο για «ισχυρή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση». Το ίδιο ανέφερε τον περασμένο μήνα και η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ωστόσο ο Μπιλ Χέιρ, ερευνητής του ευρωπαϊκού οργανισμού Climate Action Tracker που προχώρησε πρώτος στην προβολή των 2,7 βαθμών, επισημαίνει στο Reuters ότι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις είναι «μακράν ανεπαρκείς». Επιπλέον, τόνισε ότι η εκτίμηση των 2,7 βαθμών βασίζεται στην υπόθεση ότι η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από το 2030 και μέχρι το τέλος του αιώνα -κάτι που μένει να δούμε.

Εκτίμηση για άνοδο κατά 2,7 βαθμούς έκανε επίσης η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Όμως, τουλάχιστον δέκα άλλες ερευνητικές ομάδες, ανάμεσά τους η αμερικανική Climate Interactive, προχωρούν σε εκτιμήσεις για μεγαλύτερη άνοδο, μέχρι 3,7 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει ο Τόμας Σπένσερ του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Γαλλία, ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος σε όλες τις προβολές πέρα από το έτος 2030. «Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να προβλέψει τον νικητή του Μαραθωνίου έπειτα από τα πρώτα δέκα χιλιόμετρα» είπε.

Ανάλογη ήταν η επισήμανση του Μπγιορν Λόμποργκ, γνωστού από το βιβλίο του The Sceptical Environmentalist: «Είναι σαν να λέμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να λύσει την κρίση χρέους επειδή κατέβαλε την πρώτη δόση ενός δανείου» είπε στο Reuters.

Ο Άντριου Τζόουνς της ομάδας Climate Interactive, η οποία εκτιμά ότι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις οδηγούν σε άνοδο 3,5 βαθμών, τόνισε από την πλευρά του ότι το 94% της διαφοράς σε σχέση με πιο αισιόδοξες προβολές οφείλεται σε λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των εκπομπών μετά το 2030.

—Πορείες σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 2.300 πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή που θα ξεκινήσει επίσημα αύριο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα μια ΜΚΟ. Αντίστοιχες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λαμία.

«Αυτός ο αριθμός είναι προσωρινός και αναμένεται να αυξηθεί ενόψει των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μεξικό, την Οττάβα και το Βανκούβερ, με τις οποίες αναμένεται να ανέλθει άνω των 600.000» συμμετεχόντων, υπογραμμίζει η Avaaz.
Αριθμός-ρεκόρ 50.000 ανθρώπων πήραν τους δρόμους στο Λονδίνο ενώ οι αρχές υπολογίζουν ότι άλλοι 20.000 πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Μαδρίτης και τη Ρώμης.

Κάθε ρεκόρ έσπασε και η συμμετοχή στην διαδήλωση της Αυστραλίας, όπου σύμφωνα με τους διαδηλωτές 140.000 άνθρωποι περπάτησαν για το περιβάλλον σε διάφορες πόλεις της ηπείρου. Αυξημένη ήταν και η συμμετοχή στη Νέα Ζηλανδία, με 33.000 ανθρώπους να δίνουν το παρών. Πορείες πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και στη Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, τη Βουδαπέστη, το Τόκυο ενώ σε λίγη ώρα ξεκινούν συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη, το Μεξικό και την Καλιφόρνια.

—Ξύλο στο Παρίσι

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για λίγη ώρα το κέντρο του Παρισιού, όταν μια ομάδα μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία λα Ρεπουμπλίκ αψηφώντας την απαγόρευση συγκεντρώσεων στο Παρίσι.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά για να τους απωθήσουν προς τους γύρω δρόμους και προχώρησαν σε 208 προσαγωγές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες των «ταραχοποιών στοιχείων» που προκάλεσαν επεισόδια σήμερα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν ταραχοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέσχη με τους προασπιστές του περιβάλλοντος» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ κατήγγειλε τα «λυπηρά, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδη» επεισόδια.

Νωρίτερα, χιλιάδες παπούτσια τοποθετήθηκαν συμβολικά στην πλατεία Ρεπουμπλίκ μετά την ακύρωση της πορείας.

—Η πορεία στην Αθήνα

Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησαν ενωμένοι για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο.

Αίτημα ήταν η άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

«Η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου αναμένεται να χτυπηθεί έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Θα επηρεαστεί η γεωργία, ο τουρισμός, όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Θα έχουμε σοβαρή αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δώσαμε ένα πολύ δυναμικό μήνυμα και από την Αθήνα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου μία δυνατή συμφωνία η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με γενναίες αλλά απαραίτητες αποφάσεις από τους πολιτικούς ηγέτες», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Δε λείπει η επιστημονική γνώση από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Λείπει η πολιτική βούληση και η συνεννόηση μεταξύ των κρατών».

«Μιλάμε για το πώς η χώρα μας και ο πλανήτης θα οδηγηθούν σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σε ευρείας κλίμακας διείσδυση ΑΠΕ, εφαρμογή μεγάλων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας» ανέφερε, και επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη δράσεων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Καραβέλλας αναμένει μία δυνατή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι, καθώς όπως είπε, «χρειάζεται να αλλάξει ρότα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχει ξεχάσει τις ΑΠΕ, ταυτόχρονα δρομολογεί λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ εμμένει στο απαρχαιωμένο μοντέλο των ορυκτών καυσίμων».

«Ήταν μία θετική έκπληξη η κινητοποίηση της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου έστειλαν ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, στο όνομα των συμπολιτών μας στο Παρίσι, όπου για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΠΕ ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Μετά τη συμφωνία, τα βήματα πρέπει να συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει η στροφή στην απανθρακοποίηση της οικονομίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, για μία αποδοτικότερη οικονομία».

Όπως δήλωσε, οι Έλληνες, σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, δείχνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο παρατήρησε σημαντική αδυναμία της κυβέρνησης σε ζητήματα περιβάλλοντος: «Ο λιγνιτικός σταθμός στην Πτολαιμαΐδα, η επιμονή και η ταχύτητα που προχωράει ο πετρελαϊκός σταθμός στη Ρόδο, η δέσμευση για 18 νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά, αποδεικνύουν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι «αν οι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πιέσουν οι πολίτες γι΄ αυτό».

«Καταφέραμε και στην Αθήνα να εμπνεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους να κατεβούν στους δρόμους, σε μία εποχή που οι διαδηλώσεις και οι πορείες έχουν χάσει την δυναμική τους», δήλωσε η Μαρία Χατζησάββα, μέλος του Avaaz. «Σε μία εποχή που οι πολίτες έχουν κουραστεί να κάνουν προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα, η μαζικότητα της σημερινής δράσης για το κλίμα, μας εξέπληξε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, απευθυνόμενη προς τις πολιτικές ηγεσίες δήλωσε: «Αλλάξτε πορεία. Κινηθείτε, γιατί ο πλανήτης καταστρέφεται. Όλα εξαρτώνται από τους πολίτες, γι΄ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενώνουμε τις δυνάμεις μας γι΄ αυτό τον σκοπό».

econews

Σχόλια