Επαναστατική αφαλάτωση με «ηλεκτροπληξία» – MIT

0
1767

Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης, το περίφημο MIT, έχουν αναπτύξει μια εύκολη, φθηνή και αποδοτική μέθοδο απομάκρυνσης του αλατιού από το νερό.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα, η ομάδα βρήκε πώς να τινάξει το αλάτι έξω από το νερό, μια τεχνική προορισμένη για περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντιμετωπίζουν έλλειψη σε πόσιμο νερό.

Πρόκειται για μια φθηνή τεχνολογία που αποφεύγει τα κοινά προβλήματα άλλων μεθόδων αφαλάτωσης όπως είναι το φράξιμο των φίλτρων και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας για το βράσιμο του νερού.

Ο Μάρτιν Μπάζαντ, καθηγητής μηχανικής και μαθηματικών στο MIT, και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν μια «ένα ριζικά καινούριο και διαφορετικό στη λειτουργία του σύστημα διαχωρισμού» που μπορεί να ανταγωνιστεί τις συμβατικές μεθόδους αφαλάτωσης.

Η τεχνική με την ονομασία «ηλεκτροδιάλυση με δόνηση» δεν βασίζεται σε διαδοχικά φίλτρα για να απομακρύνει τα σωματίδια νατρίου από το νερό. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί ένα πορώδες υλικό που συνίσταται από σωματίδια γυαλιού στις άκρες του οποίου έχουν προσαρμοστεί ηλεκτρόδια για να διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα στο νερό που ρέει στο εσωτερικό της συσκευής.

Νερό εμπλουτισμένο σε αλάτι και νερό χωρίς αλάτι αρχίζουν να διαχωρίζονται. Όταν η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνά ένα ορισμένο όριο, δημιουργείται ένα ισχυρό ρεύμα που διαχωρίζει εντελώς τις δύο ροές και τις διοχετεύει σε διαφορετικά κανάλια. Τότε το πόσιμο νερό μπορεί να συλλεχθεί προς χρήση.

Το σύστημα είναι πρακτικό διότι επιτρέπει την ικανοποίηση διαφορετικών αναγκών σε διαφορετικές κλίμακες. Για παράδειγμα, το ηλεκτρικό ρεύμα σκοτώνει τα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση νερού που έχει μολυνθεί εξαιτίας από τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, γνωστή ως fracking, στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το σύστημα θα φέρει επανάσταση στην αφαλάτωση νερού σε χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Αποδεικνύουν, έτσι, ότι ο ηλεκτρισμός και το νερό δεν αποτελούν μόνο επικίνδυνο δίδυμο, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε «σανίδα σωτηρίας» για ανθρώπους που κινδυνεύουν από την έλλειψη πόσιμου νερού.

econews

Σχόλια