Τεχνολογία OLED από την LG Display για την Apple

0
627

Περίπου 8,2 δισ. Ευρώ σε ένα εργοστάσιο παραγωγής οθονών με την τεχνολογία OLED σκοπεύει να επενδύσει η νοτιοκορεάτικη LG Display. Η νέα μονάδα P10 αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στο Παζού και θα παράγει οθόνες και άλλα προϊόντα για λογαριασμό της Apple, η οποία επενδύει στις τεχνολογίες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Συγκριτικά με τις οθόνες LCD οι οθόνες OLED έχουν το πλεονέκτημα ότι οι οργανικές φωτοδίοδοι στο πάνελ είναι αυτόφωτες, δηλαδή δεν χρειάζονται εξωτερική πηγή φωτισμού (backlight). Χάρη στην απουσία οπίσθιου φωτισμού επιτυγχάνουν τέλεια απόδοση του μαύρου, καθώς και η βελτιωμένη απόδοση μιας εκτεταμένης παλέτας χρωμάτων.

Ακόμη, οι OLED έχουν το πλεονέκτημα ότι καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, καθώς όπως είναι γνωστό ότι οι οθόνες των smartphone/tablet καταναλώνουν αρκετό.

Στις τηλεοράσεις, η τεχνολογία OLED σήμανε και την εντυπωσιακή σημαντική πτώση των τιμών των τηλεοράσεων μέσα σε ένα χρόνο.

Οι OLED επίσης μπορούν και να κυρτώσουν ως ένα βαθμό, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερη ευελιξία στον σχεδιασμό συσκευών.

Τέλος, οι οθόνες OLED είναι πιο λεπτές, γεγονός που τις κάνει και πιο πρακτικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η Apple σχεδιάζει να υιοθετήσει κι εκείνη τις οθόνες OLED μέσα στο 2018, ωστόσο το Bloomberg εκτιμά πως ακόμα και με το εργοστάσιο «P10″ η LG Display δεν θα μπορέσει να καλύψει την ζήτηση και η Apple θα συνεχίσει να απευθύνεται και στην ανταγωνιστική Samsung Display.

Όπως είναι γνωστό, η Samsung χρησιμοποιεί οθόνες AMOLED στις κορυφαίες συσκευές της σειράς Galaxy ενώ και η LG κυκλοφόρησε την σειρά Flex με οθόνη τεχνολογίας P-OLED. To Apple Watch έχει επίσης οθόνη τεχνολογίας OLED.

Στην ανακοίνωσή της, η LG Display δηλώνει ότι πήρε την απόφαση λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης για πάνελ OLED τα επόμενα χρόνια και διευκρινίζει ότι το P10 θα παράγει και μεγάλες OLED TV, αλλά και εύκαμπτα πάνελ OLED για τα «έξυπνα» ρολόγια και οθόνες στα αυτοκίνητα.

Το νέο εργοστάσιο, η κατασκευή του οποίου ξεκινά άμεσα, θα καταλαμβάνει έκταση ίση με αυτή 14 γηπέδων ποδοσφαίρου και ύψος 100 μέτρα.

econews

Σχόλια