Η αξία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – 4 οργανώσεις στο Eco Kids Festival

0
565

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο Eco Kids Festival, μια εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου οικολογικές οργανώσεις, εκπαιδευτικές ομάδες και γνωστοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από παραστάσεις, συναυλίες, περιβαλλοντικά εργαστήρια και παιχνίδια, με σκοπό γονείς και παιδιά να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν πρακτικές που οδηγούν σε μια πιο ισορροπημένη σχέση με τον πλανήτη μας.

Το www.econews.gr θα είναι εκεί (μπορείτε να λάβετε μέρος και στον διαγωνισμό του econews και να κερδίσετε δωρεάν προσκλήσεις για το φεστιβάλ) και με αφορμή την «πράσινη» εκδήλωση μίλησε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν και ρώτησε εκπροσώπους τους σχετικά με τις δράσεις που θα διοργανώσουν, την αξία τέτοιων events και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Econews: Με ποιο τρόπο θα συμμετάσχετε στην ενότητα «Πλανήτης Γη» του Eco Kids Festival;

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ  με ένα εικαστικό εργαστήρι για τον κύκλο του νερού, επιδιώκοντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με την αξία και την ανάγκη διαφύλαξης του συγκεκριμένου φυσικού πόρου.

Η δράση θα ξεκινήσει με διαδραστική συζήτηση με τους μικρούς μας φίλους για την πορεία του νερού στη φύση και στη συνέχεια καθένας από αυτούς θα κατασκευάσει ένα έργο που θα αναπαριστά τον κύκλο αυτό και το οποίο θα πάρει μαζί του ως αναμνηστικό.

Από την πλευρά του ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας θα έχει τη χαρά να στήσει ένα «τραπέζι πληροφοριών» με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης θα υπάρχουν βιωματικά παιχνίδια στις δραστηριότητες του φεστιβάλ για τους μικρούς μας φίλους.

Η Οργάνωση Γη θα συμμετάσχει στην ενότητα «Πλανήτης Γη» με ένα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο διάρκειας 30 λεπτών για παιδιά ηλικιών 5 έως 12 χρονών. Με στόχο την ανάπτυξη της «Κοινωνικής Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης», τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, θα την ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή.

Τέλος, το WWF Ελλάς θα διοργανώσει παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους που θα τους εισάγουν ή θα τους θυμίσουν τον υπέροχο κόσμο των αρωμάτων!

«Θα μιλήσουμε, θα παίξουμε, θα αναγνωρίσουμε και θα μυρίσουμε τα αρωματικά φυτά. Τα φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που συντροφεύουν τους περιπάτους μας στη φύση, αλλά και στο μπαλκόνι μας! Γιατί είναι αυτά ακριβώς τα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας εύκολα. Κι από κει θα μάθουμε πώς μπορούν να βρούνε τον δρόμο τους για τη ντουλάπα, την κατσαρόλα μας ή και αλλού!» αναφέρουν στο WWF.

Econews: Έχετε εμπλακεί ξανά στο παρελθόν σε οικολογικές-βιωματικές δράσεις με παιδιά; Εάν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα και τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στο eco kids festival;

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS μας ενημερώνει ότι επενδύει σταθερά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, θεωρώντας την ως θεμέλιο λίθο κάθε προοπτικής βιωσιμότητας για τον πλανήτη μας. Κάθε χρόνο το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισκέπτεται χιλιάδες μαθητές σε σχολεία όλης της χώρας -πάνω από 16.000 μαθητές μόνο κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015- με στόχο να τους ενημερώσει για τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε δράσεις εκτός των σχολικών «τειχών», πάντα με την ίδια στόχευση.

«Σταδιακά διαπιστώνουμε, ότι τα παιδιά -μέσα κι από την ιδιαίτερα οξυμένη αφομοιωτική τους ικανότητα- είναι πλέον αρκετά ευαισθητοποιημένα στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος κι  έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους αντίστοιχες πρακτικές. Μέσα από το eco kids festival ευελπιστούμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ακόμα περισσότερα παιδιά, που ενδεχομένως δε είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε στις σχολικές τους αίθουσες» λένε στο MedSOS.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια από τις ΜΚΟ που έβαλαν «τα πρώτα λιθαράκια» στις οικολογικές, βιωματικές δράσεις στην Ελλάδα από το 1985 ακόμα, στα σχολεία της Ζακύνθου.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στο πέρασμα των χρόνων από την αγάπη που δείχνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ: σήμερα το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας της οργάνωσης επισκέπτονται περισσότεροι από 14.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο για ξενάγηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

«Αυτό  που προσδοκούμε από τη συμμετοχή μας στο eco kids festival είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με το κοινό που θα επισκεφθεί τις δραστηριότητές μας» λένε στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η Οργάνωση Γη υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για μαθητές σχολείων (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Γυμνασίου, Λυκείου), βασισμένες στη μη τυπική βιωματική εκπαίδευση, από το 2011. Με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει μέσω των παιδαγωγικών δράσεων να ενσωματώσει στη καθημερινή ζωή των παιδιών τις βασικές αρχές της κοινωνικής και περιβαλλοντικής νοημοσύνης, αναπτύσσοντας παράλληλα το αίσθημα της συλλογικότητας και την κριτική τους σκέψη.

«Συμμετέχοντας στο EcoKids Festival, προσδοκούμε να μεταδώσουμε την έννοια της Κοινωνικής Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης σε ακόμα περισσότερα παιδιά με σκοπό να μεγαλώσει η ανθρώπινη αλυσίδα για τη δημιουργία μιας φιλικής κοινωνίας προς τη γη και τον άνθρωπο» αναφέρει η Οργάνωση Γη.

Το WWF Ελλάς υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εδώ και 20 χρόνια. «Τα παιδιά που άλλοτε ήταν μαθητές μας τώρα είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, γνωρίζουν πολλά, κάνουν ανακύκλωση, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη ως κοινωνία… Πάντως μας δίνει θάρρος όταν έρχονται και μας λένε «σας θυμόμαστε από το σχολείο…»» αναφέρουν σχετικά.

«Στο φεστιβάλ θα πάρουμε μια μικρή γεύση από το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους στην καθημερινή τους ζωή για να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, να πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους και τη διατροφή τους» προσθέτουν από το WWF Ελλάς.

Econews: Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο εμπλοκής της ελληνικής οικογένειας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών;

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS υποστηρίζει ότι «οι σημερινοί μαθητές, μέσα από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «κτήμα» τους και να ενστερνιστούν τα μηνύματα βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος, πολύ πιο άμεσα απ” ό,τι οι σημερινοί ενήλικες που δεν είχαν αντίστοιχη εκπαίδευση».

Έτσι, θα λέγαμε ότι μάλλον τα παιδιά είναι αυτά που παρασύρουν τις οικογένειές τους προς μία συμπεριφορά πιο φιλική για το περιβάλλον και γίνονται μεταλαμπαδευτές των όσων έχουν διδαχθεί. Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρείται ότι  και οι νέοι γονείς είναι αρκετά πιο ευαισθητοποιημένοι και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε ενημερωτικές δράσεις για το περιβάλλον, όπως το eco-kids festival» τονίζει.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικογένεια μοιράζεται ίσα με τους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών της» αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ στην Οργάνωση Γη αναφέρουν ότι «το οικογενειακό περιβάλλον διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των στάσεων των παιδιών και για αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση, η δραστηριοποίηση και η πρακτική ενασχόληση των γονέων πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Στόχος είναι οι ίδιοι να διαμορφώσουν ένα κώδικα συμπεριφοράς φιλικό προς το περιβάλλον με σκοπό να τον μεταδώσουν στα παιδιά τους ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην περιβαλλοντική τους εκπαίδευση».

Τέλος, το WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι «σήμερα μάλλον τα παιδιά εκπαιδεύουν τους γονείς τους, καθώς μαθαίνουν πολλά στο σχολείο τους».

Χρειάζεται περισσότερη διάθεση για εξορμήσεις στη φύση, για επαφή με τη φύση ακόμη και
στο παρκάκι της γειτονιάς. Χρειάζεται περισσότερη απελευθέρωση από τα καταναλωτικά πρότυπα. Τα παιδιά ζητάνε, οι γονείς, ενοχικά, προσφέρουν…αγοράζουν, ακόμη κι όταν στενεύονται οικονομικά. Ωστόσο μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα, και καλύτερα!

«Αυτό προσπαθούμε να πούμε μέσα από το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή» αναφέρουν στο WWF Ελλάς. «Εκεί θα βρούμε ιδέες που μπορεί να εφαρμόσουν οι οικογένειες και να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους. Και φυσικά να αλλάξουν συνήθειες».

Econews: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υστερεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τόσο σε θεσμικό-πολιτικό όσο και σε ατομικό επίπεδο (μεταξύ άλλων διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, περιβαλλοντική νομοθεσία, προστασία προστατευόμενων περιοχών, κακοποίηση-εγκαταλείψεις ζώων κ.ά). Υπάρχει προοπτική βελτίωσης και μετάβασης σε μια εποχή όπου το περιβάλλον θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής δράσης;

«Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμίσει τη σημασία της προστασίας των φυσικών μας πόρων και πλέον το περιβάλλον δε βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων ούτε της πολιτείας, ούτε των πολιτών. Εντούτοις, η αδιαφορία αυτή έχει τεράστιο κόστος, όχι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό. Επομένως εκτιμούμε ότι, ακόμα και μια «μυωπική» θεώρηση των πραγμάτων, με αποκλειστικό κριτήριο την οικονομία, επιβάλει την στροφή μας σε θεσμικές και ατομικές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Πολλώ δε μάλλον, όταν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν υγιή και όμορφο πλανήτη» απαντά το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

«Από όλα όσα αναφέρατε, το μόνο που δεν υστερεί στην Ελλάδα είναι η Περιβαλλοντική νομοθεσία. Ναι, υπάρχει μεγάλη προοπτική βελτίωσης και είναι η στιγμή που θα αποφασίσει το κράτος να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία»υποστηρίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ θίγοντας το κεντρικό πρόβλημα της τήρησης της νομοθεσίας εκ μέρους των πολιτών και της επιβολής ποινών εκ μέρους των αρμόδιων θεσμών.

«Πιστεύουμε σε αυτή την προοπτική και για αυτό το σκοπό έχει ιδρυθεί η Οργάνωση Γη, για να διαδώσει το μοντέλο ανάπτυξης, που βασίζεται στην Κοινωνικής Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης» αναφέρει η ΜΚΟ.

«Αμήν! Αυτό προτείνουμε κι εμείς μέσα από το όραμά μας, π.χ. για τη Ζωντανή Οικονομία (βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας), τον αγώνα μας για τη μετάβαση στη «μεταλιγνιτική» εποχή, τις εκθέσεις μας για την ελλιπέστατη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τη διαρκή ενημέρωση της κοινής γνώμης για όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία και ως Κοινωνία. Υπάρχουν θύλακες αλλαγής, υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη Κοινωνία Πολιτών που αναλαμβάνει δράση. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό» αναφέρει το WWF Ελλάς δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Econews: Όσον αφορά στους «αστικούς λαχανόκηπους» υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες, δημοτικές αρχές, σχολεία ή αλλους φορείς για ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων;

«Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, στο Μαρούσι, στον Άγιο Δημήτριο, στη Ραιδεστό, στη Θεσσαλονίκη, και αλλού. Ωραίο θα ήταν να βλέπαμε περισσότερους δήμους να αναλαμβάνουν δράση» αναφέρει το WWF Ελλάς που προωθεί την αστική καλλιέργεια μέσα από το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή»

«Εμείς προτείνουμε τώρα και την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου στις γειτονιές. Δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων. Είναι και θέμα βούλησης να κρατήσουμε αυτούς τους χώρους καθαρούς, φωτισμένους, ασφαλείς» προσθέτει.

Το WWF Ελλάς επισημαίνει τη δυνατότητα των δήμων να συμβάλλουν στο «πρασίνισμα» της διατροφής μας, και μέσα από τους αστικούς λαχανόκηπους, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες.

«Ακόμη και έναν διαγωνισμό πράσινου μπαλκονιού να προκήρυσσε ένας Δήμος, νομίζω θα μας ευαισθητοποιούσε λίγο. Έρχονται Χριστούγεννα και βλέπουμε μπαλκόνια ολόφωτα από φωτάκια που αναβοσβήνουν χωρίς ένα πράσινο κλαράκι!» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

econews

Σχόλια