Χρυσός ελαφρύς σαν αφρόγαλα καπουτσίνο

0
160

Μια αερογέλη που αποτελείται από χρυσό 20 καρατίων και αέρα σε ποσοστό 98% κατασκεύασαν επιστήμονες στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Το υλικό -η ελαφρύτερη μορφή οποιουδήποτε πολυτίμου μετάλλου έχει ποτέ κατασκευαστεί μέχρι σήμερα- είναι χίλιες φορές πιο ελαφρύ από τον κανονικό χρυσό, ωστόσο η διαφορά είναι αδιόρατη με γυμνό μάτι. Μοιάζει απόλυτα με το κανονικό χρυσάφι στη λάμψη και το χρώμα, αλλά είναι πιο μαλακό και εύπλαστο επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρητό.

Το 2% της μάζας του υλικού που δεν είναι αέρας αποτελείται από χρυσό και γάλα. Για την παρασκευή της γέλης, πρωτεΐνες γάλακτος θερμάνθηκαν σε βαθμό ώστε να διαμορφώσουν εξαιρετικά λεπτές ίνες.

Η διαφορά μιας υδρογέλης από μια αερογέλη (ή αεροπήκτωμα) είναι ότι το υγρό της πρώτης αντικαθίσταται από αέρα, ενώ διατηρείται η δομή του υλικού.

Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, μόνο που πρώτα είχαν διαμορφωθεί οι ίνες και μετά επικαλύφθηκαν με χρυσό με τελικό αποτέλεσμα μια άμορφη μάζα, με ορισμένες περιοχές της γέλης να είναι καλυμμένες από χρυσό και άλλες να παραμένουν «γυμνές».

Αυτή τη φορά, οι ίνες των πρωτεϊνών γάλακτος καλύφθηκαν με άλατα χρυσού, την ώρα που ακόμα διαμορφωνόταν το πλέγμα. Ο χρυσός κρυσταλλοποιήθηκε σε ίνες την ώρα που ακόμα αυτές ενώνονταν για να διαμορφώσουν την εσωτερική δομή της γέλης. Αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί ένα υλικό με χρυσό σε όλη του την επιφάνεια και το εσωτερικό.

 

Από επιστημονικής σκοπιάς, το γεγονός ότι η εμφάνιση του υλικού μεταβάλλεται τόσο πολύ το καθιστά πιο πολύτιμο. Επειδή η απορρόφηση και η αντανάκλαση των φωτονίων αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων, οι χρήστες της αερογέλης έχουν μια μεγάλη ποικιλία επιλογών.

Οι πιθανές χρήσεις ακόμα διερευνώνται. Σε κάθε περίπτωση το υλικό δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες με πολύ μικρές ποσότητες χρυσού και να κλιμακώσουν τα πειράματά τους.

Επίσης, ενώ η χρυσή αερογέλη δεν είναι αγώγιμη επειδή τα σωματίδια του χρυσού δεν έρχονται σε επαφή, η ιδιότητα αυτή μπορεί να αλλάξει συμπιέζοντάς τα και έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξαιρετικά ευαίσθητος αισθητήρας πίεσης.

econews

 

 

Σχόλια