Διαχείριση απορριμμάτων: «μπουρλότο» στο εθνικό σχέδιο Τσιρώνη

0
1066

Τι κι αν η κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι παρουσίασε τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα ο οποίος θα βασιζόταν στην αποκεντρωμένη διαχείριση, τη διεύρυνση των δικαιοδοσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και την έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή των στην πηγή (δηλαδή στο σπίτι, το γραφείο και το κατάστημά μας);

Τα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μόνο στην Αττική -δηλαδή την περιοχή όπου θα παρουσιαστεί και το οξύτερο πρόβλημα λόγω μεγέθους πληθυσμού-  «πάγωσαν» για χάρη του νέου μοντέλου, την ώρα που δρομολογούνται κανονικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

—Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησος

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες το Ελεγκτικό Συνέδριο «άναψε» το «πράσινο φως» για την υπογραφή της ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο, ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ που προβλέπει τη διαχείριση ελάχιστου ετήσιου όγκου απορριμμάτων της τάξης των 150.000 τόνων.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κατατεθεί για έλεγχο και η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις Σέρρες  (σ.σ. ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου), προϋπολογισμού 40 εκατ. Ευρώ.

Το έργο, που θα κατασκευαστεί με την μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στην κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec και είναι δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Εφόσον εγκριθεί, όπως έγινε στην Πελοπόννησο, μέσα στο 2016 να πραγματοποιηθεί η συμβασιοποίηση και εν συνεχεία η έναρξη κατασκευής της μονάδας.

—«Άκυρο» στον σχεδιασμό του Τσιρώνη

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΕΣ στην περίπτωση της Πελοποννήσου, όπως μεταδίδει το capital.gr, είναι ότι ο κ. Τσιρώνης δεν είχε τη δυνατότητα να ακυρώσει τους διαγωνισμούς διότι «η ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη οριστικού αναδόχου ανήκει στη νομοθετική εξουσία».

Με άλλα λόγια, αυθαίρετα και χωρίς να βρίσκεται στο πεδίο της δικαιοδοσίας του, ο Γ.Τσιρώνης επιχείρησε να ακυρώσει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βασική αρχή του ότι «τα απορρίμματα ανήκουν στους πολίτες και όχι στα εργολαβικά συμφέροντα».

Επίσης, το ΕΣ δέχτηκε ότι τα πρόστιμα από τις 23 ενεργές και τις 58 ανενεργές παράνομες χωματερές της Πελοποννήσου που εξαμηνιαίως ανέρχονται σε 14,52 εκατ. Ευρώ δικαιολογούν την επιτάχυνση των συμβάσεων ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο.

Τέλος, το ΕΣ αποφαίνεται ότι το εθνικό σχέδιο Τσιρώνη (διαβάστε τι προβλέπει εδώ) καταρτίστηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας, διότι κατά παράβαση διατάξεων σειράς άρθρων νόμων (29Α- ν.1558/1985 κ.α.) δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για το μέγεθος της δαπάνης που θα προκύψει σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή του ούτε για τον τρόπο που η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί.

Πρόκειται για ένα σχέδιο δίχως καν νομική βάση αφού δεν «δεν έχει εγκριθεί με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών ούτε έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και άρα δεν έχει αποκτήσει κανονιστική ισχύ».

Παράγοντες της αγοράς που επικαλείται το capital.gr χαρακτηρίζουν το ΕΣΔΑ του Γιάννη Τσιρώνη ως «έκθεση ιδεών» που στερείται νομικής ισχύος και εγκυρότητας και καταδεικνύει τον «ερασιτεχνισμό και την απειρία του υπουργείου Περιβάλλοντος» που ως μοναδικό έργο τους τελευταίους 10 μήνες έχει να παρουσιάσει ακριβώς αυτό το σχέδιο.

—Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με αφορμή το πράσινο φως που έλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατασκευή σχετικής μονάδας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ , η Ομοσπονδία των συλλόγων των εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) υπενθυμίζει ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων υπάρχει η λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Η απόφαση δε της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να καταργήσει τον διαγωνισμό κατασκευής τεσσάρων «φαραωνικών» εργοστασίων δημιουργεί προσδοκίες για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Ωστόσο, τονίζει, «οι προσδοκίες αυτές εξανεμίζονται από την πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης και την απόφαση κατασκευής υπέρογκα μεγάλου εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας για 30 χρόνια προεγγυημένο κέρδος για τον εργολάβο και «ενταφιάζοντας» την ανακύκλωση. Ενώ με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως είναι προς υλοποίηση η διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου».

Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί πως «δεν θα δεχτεί να ξαναπαιχτεί το έργο των ΣΔΙΤ και όσοι σκέφτονται να το ξαναπαίξουν θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους, όπως γίνεται συνεχώς από το 2010».

econews

Σχόλια