Αποκεφαλισμένα σκουλήκια-βρυκόλακες δίχως πειραγμένο DNA

0
211

Σκουλήκια με κεφάλι και εγκέφαλο σκουληκιών διαφορετικού είδους ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ χωρίς μάλιστα να παρέμβουν στο γονιδίωμα.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες από το Κέντρο Αναγεννητικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ταφτς με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Λέβιν ήταν απλώς να παρέμβουν στις πρωτεΐνες που ελέγχουν την κυτταρική επικοινωνία για την χειραγωγήσουν

Σε πρώτη φάση, οι επιστήμονες αποκεφάλισαν ένα είδος μικρού πλατυέλμινθα σκώληκα του γλυκού νερού (Girardia dorotocephala), που έχει την ικανότητα να αναγεννά τους ιστούς του.

Στη συνέχεια, με κατάλληλες επεμβάσεις στις πρωτεΐνες, «καθοδήγησαν» το ακέφαλο σκουλήκι να αναπτύξει ένα νέο κεφάλι και εγκέφαλο από άλλα συγγενικά είδη, με διαφορετικό σχήμα.

Το πείραμα πέτυχε, αλλά οι αλλαγές ήταν παροδικές αφού μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα κεφάλια επανήλθαν στο σχήμα του συγκεκριμένου είδους.

Επίσης, όσο πιο πολύ απέχουν τα δύο είδη σκουληκιών στο εξελικτικό οικογενειακό δέντρο, τόσο πιο δύσκολη είναι η ανάπτυξη ενός «ξένου» κεφαλιού με αυτό τον τρόπο.

Μεταξύ άλλων, η νέα ιατρική τεχνολογία θα αξιοποιηθεί στη θεραπεία εκ γενετής παθήσεων και στην αναγεννητική ιατρική, για τη φυσική αντικατάσταση ιστών και οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «International Journal of Molecular Sciences».

econews

Σχόλια