Το έλλειμμα των ΑΠΕ φέρνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – Οι εναλλακτικές

0
2814

Σε ένα μήνα το συμπληρώνεται και το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η ΡΑΕ θα πρέπει να επανεξετάσει το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) που επιβάλλεται στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι το τέλος αυτό προορίζεται (τυπικά τουλάχιστον) για την πληρωμή των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ θα κλείσει το 2015 με έλλειμμα της τάξης των 32 εκατ. Ευρώ μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ φαντάζει αναπόφευκτη, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Όπως μεταδίδει το energypress, η ΡΑΕ θα κληθεί να λάβει αυτή την απόφαση έως τις 2 Δεκεμβρίου εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, καθώς μια νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ -των ανεξόφλητων λογαριασμών ύψους 2 δισ. Ευρώ– θα είχε τεράστια κοινωνικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Μια από τις εναλλακτικές λύσεις που διερευνώνται είναι η αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ως γνωστόν σήμερα, το σύνολο των εισπράξεων αυτών οδεύουν στον Ειδικό Λογαριασμό. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 αυτό σταματάει, χωρίς να έχει ακόμα αποφασιστεί που θα πηγαίνουν τα χρήματα. Η Κοινοτική Οδηγία, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, προβλέπει ότι το 50% τουλάχιστον θα πρέπει να κατευθύνεται σε «πράσινες δράσεις» και η επιδότηση των ΑΠΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια.

Με βάση τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ για τα έσοδα από δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων το 2016, το 30% εξ αυτών θα επαρκούσε για να καλυφθεί το έλλειμμα των 50 εκατ. Ευρώ που προβλέπεται για το τέλος του 2016.

Διοχέτευση μεγαλύτερου ποσοστού προς τον ειδικό λογαριασμό θα επέτρεπε ακόμα και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς, προοπτική που καλοβλέπει η κυβέρνηση που έφερε στη χώρα το βαρύτερο Μνημόνιο της τελευταίας πενταετίας.

Μέρος των εσόδων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για «ξεπάγωμα» δράσεων όπως το τελματωμένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ” Οίκον» με τα τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

econews

Σχόλια