Το New Shepard πέτυχε ελεγχόμενη προσεδάφιση από το διάστημα [video]

0
254

Η εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος της Amazon, η οποία επενδύει στον διαστημικό τουρισμό εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος ως τα όρια της ανθρώπινης ατμόσφαιρας και στη συνέχεια το προσγείωσε με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Βαν Χορν του Τέξας.

Το New Shepard έφτασε σε ύψος 100,5 χιλιομέτρων και επίσημα διέσχισε τη γραμμή Karman στα 100 χιλιόμετρα, η οποία αποτελεί το «σύνορο» ανάμεσα στη γήινη ατμόσφαιρα και το διάστημα.

Η άδεια καμπίνα των επιβατών διαχωρίστηκε και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο, ενώ η προωθητική συσκευή εκτέλεσε μια ελεγχόμενη κάθετη προσεδάφιση με επιτυχία μόλις ένα μέτρο μακρυά από τον προκαθορισμένο στόχο.

Τον Απρίλιο, το Shepard είχε φτάσει σε ύψος 93 χιλιομέτρων.

Η εταιρεία Blue Origin ανταγωνίζεται την SpaceX του Ήλον Μασκ, τον γνωστό ιδιοκτήτη της Tesla Motors, στην κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων που θα μπορούσαν να εκτελέσουν τουριστικά διαστημικά ταξίδια γύρω από τη Γη (η πρώτη) ή πιο μακρινές αποστολές σε εξωγήινους κόσμους (η δεύτερη).

Αυτή τη στιγμή, οι πύραυλοι είναι μιας χρήσεως, που σημαίνει ότι κάθε φορά χρησιμοποιούνται νέοι.

Η SpaceX δεν έχει ακόμα πετύχει αυτό που κατάφερε η Blue Origin, μόνο που ο πύραυλος Falcon 9 είναι πολύ μεγαλύτερος και ικανός να φθάσει σε τροχιά, ενώ αυτός της New Shepard δεν μπορεί.

econews

 

Σχόλια