Ρέμα Πικροδάφνης: οι τέσσερις «πληγές» – Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

0
175

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ρεύμα της Πικροδάφνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διοργανώνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη (Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου).

—Οι τέσσερεις «πληγές» του ρεύματος

Το Δίκτυο εντοπίζει τέσσερεις αιτίες που απειλούν με πλήρη υποβάθμιση ένα από τα εναπομείναντα και σημαντικότερα ρέματα που διασχίζουν την Αθήνα.

Σύμφωνα με το δίκτυο, η πρώτη «πληγή» είναι οι αγωγοί Σ2 και Σ3 που κατασκευάζονται στην Ηλιούπολη. Οι αγωγοί αυτοί μεταφέρουν στο ρέμα της Πικροδάφνης όμβρια ύδατα που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, αυξάνοντας σημαντικά την παροχή του. Αυτό θα έχει ως συνέπειες τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων καταπτώσεων πρανών του στις κατάντη περιοχές και την αύξηση των προϋποθέσεων εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του, στο Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο.

Η δεύτερη «πληγή» είναι ο εγκιβωτισμός που προωθείται από το Δήμο Ηλιούπολης, με το μανδύα της ανάπλασης, των τελευταίων 200 μέτρων του ρέματος της Πικροδάφνης που έχουν παραμείνει στη φυσική τους μορφή στην Ηλιούπολη.

Η τρίτη «πληγή» είναι ο εγκιβωτισμός του μεγαλύτερου μέρους (500 μέτρα) του ανοιχτού τμήματος του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί για την αποκατάσταση της φυσικής του κοίτης σε αυτό το τμήμα, αυτό εξακολουθεί να παραμένει εγκιβωτισμένο από το 2001.

Τέλος, η τέταρτη «πληγή» είναι η οριοθέτηση που προωθείται με τη «Μελέτη ανάπλασης ρέματος Πικροδάφνης (από λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)» για το μήκους 4.805 μέτρων τμήματός του από την λ. Βουλιαγμένης μέχρι το Έδεμ. Η μελέτη αυτή, που επωάζεται εδώ και έντεκα χρόνια στην Περιφέρεια, προχωρά σε μία οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή με την πλήρη αποδοχή των τετελεσμένων που έχουν επιβάλει όλοι όσοι έχουν καταπατήσει εκτάσεις του.

Την παρουσίαση των προβλημάτων θα ακολουθήσουν συζήτηση με τους πολίτες και παρεμβάσεις εκπροσώπων της Περιφέρειας, των εμπλεκόμενων Δημοτικών Αρχών, των Δημοτικών Παρατάξεων, τοπικών φορέων κ.λπ.

Η εκδήλωση-συζήτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα της «Εβδομάδας δράσεων για την Πικροδάφνη» που διοργανώνει το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» στην Ηλιούπολη, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον:

Έκθεση φωτογραφίας για το ρέμα της Πικροδάφνης (με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας), στο αναψυκτήριο του άλσους Κιντή στην Ηλιούπολη (Μνησικλέους και Ύδρας), από Δευτέρα 30.11.2015 έως Σάββατο 5.12.2015 (ώρες λειτουργίας καθημερινά 4:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ., Σάββατο 11:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.).

Περίπατο στο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, την Κυριακή 6.12.2015 στις 11:00 π.μ..

Σχόλια