Παρίσι: αναζητείται συμφωνία για το Κλίμα στη σκιά της τρομοκρατίας

0
182

Η γαλλική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι η κρίσιμη 21η Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) θα λάβει χώρα κανονικά παρά τις πρόσφατες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν το θάνατο στην «Πόλη του Φωτός».

Στη διάσκεψη που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχουν συνολικά 195 χώρες. Στόχος είναι να θεσπιστούν δεσμεύσεις που θα περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου ως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

—Αναβλήθηκε η μεγάλη πορεία

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου εκπρόσωποι 130 περιβαλλοντικών οργανώσεων συναντήθηκαν με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς για να συζητήσουν σχετικά με τις δημόσιες εκδηλώσεις, όπως η «πορεία για το Κλίμα» που είχε προγραμματιστεί για την παραμονή της διάσκεψης στις 29 Νοεμβρίου.

Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την εκδήλωση που θα συγκέντρωνε 200.000 ανθρώπους στους δρόμους της γαλλικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά  εκδηλώσεις για τις 28 και 29 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί σε άλλες πόλεις του κόσμου.

—Οι στόχοι

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα δώσουν κανονικά το «παρών» στη Διάσκεψη παρά την τρομοκρατική απειλή που επικρέμαται στο Παρίσι.

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να παραστούν στη Σύνοδο, προκειμένου να δείξουν ότι «ένας μικρός αριθμός δολοφόνων δεν μπορεί να εμποδίσει ολόκληρο τον κόσμο να ασχοληθεί με θέματα ζωτικής σημασίας».

Πράγματι, κανείς από τους 140 ηγέτες που έχουν δηλώσει συμμετοχή δεν έχει ακυρώσει το ταξίδι, αναφέρει τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα προβλήματα που θα επιχειρήσει να επιλύσει η Διάσκεψη είναι πολλά και κρίσιμα.

Καταρχάς θα επιχειρηθεί η θέσπιση μακροπρόθεσμων στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου 170 χώρες, στις οποίες κατοικεί το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκπέμπουν το 93% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, έχουν καταθέσει εθελοντικούς στόχους, γνωστούς στην ορολογία του ΟΗΕ ως Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές ή INDC.

Οι δεσμεύσεις αυτές εκτιμάται ότι επαρκούν για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας από 2,7 έως 3 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί.

Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες έχουν παρουσιάσει στόχους με ορίζοντα μόνο μέχρι το 2030. Έτσι η διάσκεψη του Παρισιού μόνο ως πρώτο βήμα μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα μπορεί να θεωρηθεί.

Διαφωνία έχει προκύψει και σχετικά με το σύστημα περιοδικής αναθεώρησης των δεσμεύσεων τις επόμενες δεκαετίες και συγκεκριμένα ως προς τη συχνότητα και τη δεσμευτικότητα των αναθεωρήσεων.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας της συμφωνίας.Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί συμφωνία στη μορφή μιας Διεθνούς Συνθήκης που ορίζεται βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ αντιθέτως η Γαλλία επιδιώκει μια συμφωνία με νομική ισχύ.

Εκτός από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. «Η ιδέα της λεγόμενης αποζημίωσης ή νομικής ευθύνης [..] δεν έχει νομική υπόσταση […] και εμείς σίγουρα δεν θα την δεχόμασταν στη συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος ενόψει της συνόδου.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των κλιματικών δεσμεύσεων. Τα κονδύλια που προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες για τη συγκράτηση των ρύπων δεν ξεπερνούν τα 62 δισ. δολάρια, από 100 δισ. δολάρια που προέβλεπε η αποτυχημένη Σύνοδος της Κοπεγχάγης το 2009.

Τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν δεσμεύσεις ότι η χρηματοδότηση θα προέρχεται από δημόσιους πόρους και δεν θα μειώνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και άλλες που συνολικά φτάνουν τις 50 με πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους έχουν συστήσει το «Climate Vulnerable Forum» το οποίο επιδιώκει τη σύσταση ενός ταμείου αποζημιώσεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις χώρες της Δύσης.

econews

 

Σχόλια