Οικιακά φωτοβολταϊκά: εκδικάζονται οι προσφυγές κατά του Δημοσίου για το new deal

0
880

Εκδικάζονται σήμερα οι ομαδικές αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου και της ΔΕΗ που έχουν καταθέσει οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης για το «κούρεμα» ως 42% στις εγγυημένες τιμές, βάσει των οποίων αποζημιώνονται για την ηλεκτρική ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα.

Το «κούρεμα» επήλθε με την εφαρμογή του «new deal» για τις ΑΠΕ, του νόμου 4254/2014. Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) τονίζει ότι 42.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση εξ αιτίας του μέτρου και καλεί την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την ανάκληση του νόμου 4254.

Η κατάθεση των αγωγών, που εκδικάζονται σήμερα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, έγινε μετά από μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων και την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

«Οι αυθαίρετες αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας και της ΔΕΗ σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες αλλά και τη διεθνή πρακτική δημιουργούν πρόσθετες στρεβλώσεις στην αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών, ακυρώνοντας στην ουσία ένα πρόγραμμα με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και τον τελικό καταναλωτή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η ΠΑΣΥΦΩΣ έχει καταθέσει και μήνυση για αξιόποινες πράξεις κατά όλων των πρώην υπουργών και υφυπουργών ΥΠΕΚΑ που συνυπέγραψαν τον νόμο 4254/14 και ιδίως του αρμόδιου πρώην υφυπουργού κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου για τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

—Μηνυτήρια αναφορά 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ήδη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη μηνυτήρια αναφορά προς τη γραμματεία της Βουλής λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, προς εξέταση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

Τέλος η ΠΑΣΥΦΩΣ προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Oι περικοπές στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών (και των άλλων ΑΠΕ) που προβλέπει ο νόμος 4254 κρίθηκαν αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, το οποίο προ της ψήφισης του νόμου είχε υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ.

Σχόλια