«Ευρωπρόστιμα» ως το 2020 για τα λύματα σε Θριάσιο-Μεσόγεια

0
539

Μπορεί η Ελλάδα να έχει χρεωκοπήσει, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες να αγνοούν επιδεικτικά τις κοινοτικές Οδηγίες και να πληρώνουν τεράστια πρόστιμα προς την ΕΕ για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων, οικιακών και βιομηχανικών.

Μ” ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: τόσο περιβαλλοντική όσο και οικονομική καταστροφή.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας για την Ελλάδα, κατά τη συνάντηση των Επιτροπών Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος που έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμα έως το 2020 για την περίπτωση των Μεσογείων, διότι αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε Αρτέμιδα-Ραφήνα, αλλά και η έγκαιρη υλοποίηση των έργων Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Σαρωνικού.

Παράλληλα, η συζήτηση εστίασε και στον κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το αποχετευτικό δίκτυο στο Θριάσιο τη στιγμή που ήδη υπάρχει μια πρώτη καταδίκη από τις 24 Ιουνίου 2004.

Οι έλληνες εκπρόσωποι επισήμαναν ότι σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στις συνδέσεις του αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο Πεδίο παρά τα κίνητρα που έδωσε η ΕΥΔΑΠ στους κατοίκους της περιοχής με συνέπεια να επαπειλείται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή νέων προστίμων.

Στις 15 Οκτωβρίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) είχε επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των αστικών λυμάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ κατ” αποκοπήν.

Επέβαλε, όμως, και χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ολοκλήρωσης των απαραίτητων υποδομών, προοδευτικώς μειούμενη λαμβανομένου κάθε φορά υπόψη του αριθμού των δήμων που θα συμμορφώνονται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη-μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.

econews

Σχόλια