Φωτοβολταϊκά με net metering: η εικόνα των αιτήσεων – Εμπόδια και προοπτικές

0
2239

Οι μισές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό αφορούν σε μικρά συστήματα ισχύος έως 10 Κιλοβάτ.

Μία στις τέσσερις αιτήσεις είναι για φωτοβολταϊκά ισχύος από 10 ως 20 Κιλοβάτ, το 14,4% για ισχύ 20-30 Κιλοβάτ και το υπόλοιπο 10% για μεγαλύτερα συστήματα ισχύος από 40 ως 100 Κιλοβάτ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κατά το ίδιο διάστημα έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ 284 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά με net metering συνολικής ισχύος 4,8 Mεγαβάτ.

Ανασταλτικά στη διάδοση του προγράμματος έχουν επιδράσει οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, τα capital controls, με αποτέλεσμα το αρχικά έντονο ενδιαφέρον να βαλτώσει από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο και να αναζωπυρωθεί τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 284 αιτήσεων, οι 238 ή 84% ήδη έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης και οι 146 έχουν υπογράψει σύνδεση σύμβασης, γεγονός που σύμφωνα με τον ΣΕΦ σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίνεται με ικανοποιητική ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Σύμφωνα δε με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με net metering, λαμβάνουν προφορά σύνδεσης σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες.

Όπως δήλωσε στο euro2day ο πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Σωτήρης Καπέλλος, το πρόγραμμα θα έχει μεγάλες προοπτικές από τη στιγμή που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα capital controls αγορά, με δυνατότητα οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκής αυτοπαραγωγής να φτάσουν και τα 50 Μεγαβάτ ετησίως.

Τις προοπτικές αυτές μπορούν να διευρύνουν η αποθήκευση ενέργειας, η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από οικιακά φωτοβολταϊκά και η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων.

econews

 

 

Σχόλια