Χάπια από κόπρανα για επικίνδυνες εντερικές λοιμώξεις

0
1268

Χάπια από κόπρανα θεραπεύουν εντερικές λοιμώξεις. Ναι σωστά διαβάζετε. Τα χάπια ανέπτυξε η αμερικανική τράπεζα κοπράνων OpenBiome, ως υποκατάστατο της μεταμόσχευσης κοπράνων που εφαρμόζεται σήμερα ως θεραπευτική διαδικασία.

Η μεταμόσχευση κοπράνων θεωρείται ως μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης επίμονων διαρροϊκών κρίσεων και μολύνσεων από ανθεκτικά μικρόβια, χωρίς να συνοδεύεται από παρενέργειες.

Ειδικότερα, κόπρανα ενός υγιούς δότη μεταμοσχεύονται σε κάποιον που νοσεί μέσω ενός μικρού καθετήρα στο έντερο (πλέον γίνεται κυρίως κολονοσκοπικά).

Η εισαγωγή ωφέλιμων μικροβίων στο έντερο καταπολεμά τα επιβλαβή και θεραπεύει τις λοιμώξεις.

Χάπια κοπράνων είχαν κυκλοφορήσει και παλαιότερα, σε αποξηραμένη και παγωμένη μορφή, αλλά τα νέα χάπια μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Κλινικές δοκιμές διενεργήθηκαν στην Ευρώπη σε ασθενείς που έφεραν το βακτήριο Clostridium difficile. Η κατάποση 30 χαπιών σε μία δόση θεράπευσε επτά στους δέκα. Μία δεύτερη δόση χαπιών κοπράνων ανέβασε το ποσοστό της θεραπείας στο 94%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η εισαγωγή κοπράνων μέσω κολονοσκόπησης είχε ποσοστό επιτυχίας 90% στη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από το βακτήριο Clostridium difficile, ενώ τα αντιβιοτικά κάτω από 40%. Προς το παρόν, το «πακέτο» των 30 χαπιών κοπράνων κοστίζει 635 δολάρια και χορηγείται μόνο σε γιατρούς που επιθυμούν να τα χορηγήσουν στους ασθενείς τους.

Τα χάπια δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ούτε όμως έχει απαγορευθεί η χρήση τους.

Κι αυτό διότι δεν λείπουν οι κίνδυνοι. Αν, για παράδειγμα, τα σωτήρια για το έντερο μικρόβια που περιέχουν τα χάπια καταλήξουν και στους πνεύμονες, η εξέλιξη μπορεί να είναι μοιραία για τον ασθενή.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Seres Therapeutics δοκιμάζει ήδη συνθετικά χάπια που δεν περιέχουν τα ίδια τα κόπρανα, αλλά ορισμένα από τα πιο ωφέλιμα μικρόβιά τους.

Η εταιρεία εκτιμά ότι λόγω της αηδίας που προκαλεί η ιδέα της σκατοφαγίας τα χάπια πραγματικών κοπράνων δεν θα έχουν μέλλον στην αγορά.

econews

Σχόλια